preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

Učenička zadruga "Kotačac"

Virtualna izložba učeničkih radova Etno skupine 

http://tinyurl.com/44vekeaw


 

Županijska smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije 

- OŠ Slunj, 10. lipnja 2022. 

Učeničku zadrugu "Kotačac" predstavljala je Etno skupina iz PŠ Mali Erjavec s učenicom Sarom Žugac i mentoricom Nadom Peretić. Od 16 učeničkih zadruga koje su nastupile, jedino je našu zadrugu predstavljala učenica razredne nastave. Svi ostali natjecatelji bili su učenici predmetne nastave i srednjoškolci. Nastupili smo i s jednom učenicom manje, jer se Paula Listar neposredno prije smotre razboljela. Osvojili smo 45 od mogućih 50 bodova te smo zauzeli 8. mjesto, što je izvrsno, s obzirom na to da su svi natjecatelji, bez obzira na dob, vrednovani prema istim kriterijima.

Pisani prikaz praktičnoga rada

Cjenik proizvoda  

Katalog proizvoda UZ "Kotačac" od 2015. do 2022. godine 

Video uradak o Učeničkoj zadruzi "Kotačac" i etapama izrade jastuka s motivom tradicijske kuće ozaljskoga kraja

Učenica: Sara Žugac, 4. razred PŠ Mali Erjavec 

Mentorica: Nada Peretić


 

Projektne aktivnosti u Zavičajnom muzeju Ozalj i u OŠ Mahično

Nakon izložbe naših suvenira u Zavičajnom muzeju Ozalj i radionice "Učenici uče druge učenike" u OŠ Mahično, projektne aktivnosti Etno skupine ulaze u završnu fazu. Značaj projekta "Od spretnosti do poduzetnosti" za učenike i lokalnu zajednicu prepoznao je i Grad Ozalj koji nas promovira. Zahvaljujemo gradonačelnici Lidiji Bošnjak na interesu i promidžbi! Na poveznici je vijest sa službene mrežne stranice Grada. 

https://ozalj.hr/grad/projekt-od-spretnosti-do-poduzetnosti-osnovna-skola-slava-raskaj/ 


 

Karlovački vrtuljak zavrtio se i u Malom Erjavcu

Zadrugari su se i ove godine uključili u tradicionalnu manifestaciju Karlovački vrtuljak, koju provodi Društvo naša djeca Karlovac s ciljem poticanja dječje kreativnosti. Motiv naše kreativne radionice bio je leptir.

U skladu s ekološkim načelima i pravilima održivog razvoja, materijal za radionicu pronašli smo u prirodi. Šuma je prava riznica prirodnih materijala, a mi smo iz nje uzeli samo ono što smo smjeli - suhe grane. Zatražili smo pomoć odraslih, koji su naše grane narezali na tanke ploške. Pripremili smo i tanke grančice, tekuće ljepilo, špagu i igra je počela. Tražili smo i odabirali oblike pomoću kojih možemo složiti leptira. Radili smo u skupinama. Na svojoj radionici ugostili smo učenike iz produženog boravka Matične škole i učiteljicu Sanju Radočaj.

S puno mašte i dobre volje nastali su neobično lijepi leptiri! Podsjetili su nas da je prirodna ravnoteža krhka poput leptirovih krila i da ju moramo čuvati, kako bi i budući naraštaji mogli uživati u opuštajućim šetnjama i darovima šume.

Voditeljica radionice: Nada Peretić


 

Naše pisanice 

 

Članovi Etno skupine iz PŠ Mali Erjavec vole reciklirati pa su ove godine za pisanice iskoristili kartone od starih kutija. Dok su neki zadrugari na kartonu crtali jaja i precizno ih izrezivali, ostali zadrugari šivali su gumbe na filc s uzorkom, koji su prije toga izrezali tako da prekrije jedan dio pisanice. Na pisanice od kartona lijepili su filc ukrašen gumbima. Nakon toga su ispleli pletenice od vune, svezali ih u mašne i dodali ukrasna pera. Radili su individualno, u parovima i u skupinama, a svaka pisanica originalan je proizvod timskog rada.

Etno skupina: 2. i 4. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Projekt "Od spretnosti do poduzetnosti" 

Za školsku godinu 2021./2022. pripremili smo novi projekt - Od spretnosti do poduzetnosti i njegova je provedba u tijeku. Tematski se nadovezujemo na prošlogodišnji motiv, tradicijsku kuću i okućnicu iz Tomašnice, a cilj nam je izraditi nove suvenire. To će biti uporabni predmeti, jastuci s ukrasom od jalbe i s vezom na platnu. Osim Etno skupine iz PŠ Mali Erjavec, u projekt su uključene Male čipkarice iz Matične škole, KUD "Ključ" Trg i OŠ Mahično. Suradnici u projektu su Zavičajni muzej Ozalj i TZP Kupa. 

Cilj projekta je razvijati poduzetnički duh učenika jačanjem kompetencija, vještina i kreativnosti kroz:

  • Implementaciju novih oblika rada s učenicima (kreativan rad i neformalne metode učenja),
  • Suradnju s ostalim dionicima u zajednici,
  • Unaprjeđenje znanja učitelja u području marketinga, pisanja projekata i digitalnih tehnologija,
  • Osiguravanje e-učenja i korištenja novih tehnologija (predstavljanje suvenira putem virtualne izložbe).

Voditeljica projekta je Nada Peretić, a u projekt su uključene učiteljice Jasminka Trpčić, Melita Mataković-Rožić i Jasmina Štefan.


 

Naši suveniri - slike tradicijske kuće i okućnice iz Tomašnice

 Etno skupina: 2. i 4. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Jesen je počela s osmijehom

 

Zadrugari iz Malog Erjavca ponovno šivaju. Ove godine to su učenici drugog i četvrtog razreda. Mlađi uče i postaju sve samostalniji. Stariji poučavaju i usavršavaju svoje vještine. Svi se zabavljaju, jer na našim je radionicama uvijek opušteno i veselo. Baš ovako kako pokazuju naši "smajlići". Izradili smo ih od filca, vune i gumba. Sada ukrašavaju pano u našem školskom hodniku, a ako upotrijebite maštu, možda vam požele i dobro jutro, uspješnu školsku godinu i puno iskrenih osmijeha... 

Etno skupina: 2. i 4. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Izložba našeg suvenira - kuće iz Tomašnice

  

Etno skupina, voditeljica Nada Peretić


 

Plovimo ususret ljetu 

 

 

Nakon mnoštva ideja, puno truda i rada, prvašići su spremni za ljetni odmor. A jedrilice? One su spremne za plovidbu. Možda nam se na jesen vrate s nekim novim idejama. 

Za izradu jedrilica koristili smo filc, tkanine i vunu. Lijepili smo ih na plavi kolaž papir. 

Pohvala cijelom prvom razredu PŠ Mali Erjavec za kreativnost i marljivi rad u Učeničkoj zadruzi "Kotačac"! 

 

 

Etno skupina: 1. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

33. smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije

Predstavnici naše Zadruge na 33. županijskoj smotri učeničkih zadruga Karlovačke županije, koja je održana u Ogulinu 11. lipnja 2021. bili su učenici trećeg razreda PŠ Mali Erjavec: Luka Fember, Paula Listar, Filip Vlašić i Sara Žugac. Njihova mentorica je Nada Peretić. 


 

Obilježili smo Svjetski dan zaštite okoliša 

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, članovi Etno skupine iz prvog razreda PŠ Mali Erjavec s voditeljicom Nadom Peretić napravili su plakat s motivima prirode. Na recikliranom papiru koji su sami izradili, slikali su vodenim bojama i temperama. Slike smo vrućim ljepilom zalijepili na karton. Tako smo i praktičnim radom pokazali brigu o okolišu, jer koristeći reciklirani papir čuvamo šume. 


 

Završetak projekta "Tragovima prošlosti"

Zadrugari s voditeljicom Nadom Peretić uspješno su završili projekt "Tragovima prošlosti". Napravili su suvenir - sliku kuće i okućnice iz Tomašnice, koja se nalazi u Etno parku Ozalj. Proizvod će predstaviti na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Ogulinu i na izložbi u Etno parku Ozalj. Videouradak o našem proizvodu nalazi se na sljedećoj poveznici.  https://tinyurl.com/yyleu2ea


 

Međunarodni dan obitelji – 15. svibnja 

Obitelj je najveća dragocjenost, a učenici prvoga razreda PŠ Mali Erjavec s učiteljicom Nadom Peretić na veseo i kreativan način izrazili su ljubav prema svojim obiteljima. Sudjelovali smo u Karlovačkom vrtuljku, manifestaciji Društva "Naša djeca" Karlovac i napravili šaljive obiteljske slike. 

      

Najprije smo prikazali glave. Lice svakog člana obitelji je gumb koji smo zašili na kopirni papir u boji. 

    

Iz časopisa i starih kalendara izrezali smo odjeću za svakog člana obitelji i nalijepili ju ispod gumba. 

       

Flomasterima smo nacrtali ruke, noge i kosu. 

      

Valovitu ljepenku izrezali smo na trake. Skrojili smo okvir i nalijepili ga na sliku. 

      

Nastala je šarena i razigrana uokvirena obiteljska slika.

      

Neke frizure su jako zanimljive, kao i odjevne kombinacije.

       

Radost i povezanost vidljive su na svakoj slici.

    

Slike smo ukrasili detaljima.

       

Dodali smo kućne ljubimce i balone.

      

Pisali smo imena i crtali srca.

      

Odlično smo se zabavili i svatko je svoju sliku ponio kući.

    

Zahvaljujemo Društvu "Naša djeca" Karlovac na materijalima za radionicu!  


 

Cvjetna livada – vez na platnu s gumbima

 

Iako je ožujak tek počeo, proljeće je već stiglo u Područnu školu Mali Erjavec. Cvjetnu livadu izradili su učenici prvoga razreda, koji su ujedno i članovi Etno skupine. Prvašići su ovaj put primijenili svoje vještine zašivanja gumba na tkaninu, a naučili su i neke osnove veza na platnu. Radionice su bile vesele i razigrane, a dječja kreativnost stvorila je zanimljive ručne radove. 

 

 

 

 

 

  

Etno skupina: 1. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Valentinovska srca od recikliranog papira 

   

Ekološka radionica izrade recikliranog papira bila je vrlo uspješna. Dobili smo papir u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. Članovi Etno skupine s voditeljicom Nadom Peretić crveni su papir iskoristili za srca, na koja će napisati poruke ljubavi i pokloniti ih članovima svojih obitelji povodom Valentinova. 


 

Radionica recikliranja papira 

UZ "Kotačac" u Područnoj školi Mali Erjavec nastavlja s aktivnostima kroz koje učenici praktičnim radom uče o održivom razvoju. Mali zadrugari iz Etno skupine s voditeljicom Nadom Peretić reciklirali su papir. Radionica im je bila vrlo zanimljiva i uživali su u svim fazama rada, od skupljanja starog papira do nastanka recikliranog papira. 

     

Stare novine najprije smo natrgali i nasjeckali na sitne komadiće. Dodali smo toplu vodu. 

      

Smjesu smo izmiješali električnom miješalicom. 

      

U jednu posudu dodali smo bijelu, u drugu plavu i u treću crvenu temperu. 

      ​

Smjesu smo razvukli na plastičnu mrežu. Stanjili smo ju i poravnali valjkom. Nakon sušenja papir će biti spreman za uporabu. 


 

Vez na platnu - prvi koraci

Zadrugari iz Etno skupine u PŠ Mali Erjavec počeli su učiti osnove veza na platnu. Iako su tek prvi razred, svi su uspjeli izvesti isprekidane i pune crte, što je za prvi put odlično.

Zahvaljujemo gospođi Darinki Marković i Krojačkom obrtu DM Tekstil, koji nam je donirao prekrasnu bijelu tkaninu za naš rad! 

Etno skupina: 1. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Radujemo se svetom Nikoli 

Etno skupina u Područnoj školi Mali Erjavec vrijedno se priprema za dolazak svetog Nikole. Prvašići su već naučili što je recikliranje pa su mudro i kreativno iskoristili komade starih tkanina. Iz platna su izrezivali oblike čizmica, a zatim su na čizmice lijepili razne detalje od manjih komadića tkanine. Na kraju su ih ukrasili gumbima, koje su vrlo vješto zašili na tkaninu. Sveti Nikola će se ugodno iznenaditi!

    

Etno skupina: 1. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Igramo se gumbima

Prvi razred Područne škole Mali Erjavec uživa u kreativnim radionicama Etno skupine. U mašti malih zadrugara gumbi postaju baloni i ptice, jer prvašići su već postali pravi majstori u zašivanju gumba na papir. Ovo su njihovi radovi. 

        

 

        

Etno skupina: 1. razred PŠ Mali Erjavec; voditeljica: Nada Peretić


 

Projekt „Tragovima prošlosti“

Školske godine 2019./2020. započeo je projekt Etno skupine „Tragovima prošlosti“. Etno skupina u Područnoj školi Mali Erjavec s voditeljicom Nadom Peretić i dalje istražuje kulturnu baštinu ozaljskoga kraja, s naglaskom na Etno selo Trg. Cilj projekta je osmisliti i izraditi originalni prepoznatljivi suvenir. Projekt će se ostvarivati u suradnji sa Zavičajnim muzejom Ozalj i lokalnom zajednicom, a trajat će do kraja školske godine 2020./2021. 

     


 

Županijska smotra učeničkih zadruga 13. lipnja 2019. u Karlovcu

Dana 13. lipnja 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu održana je 20. smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije. 

 

Našu Zadrugu predstavljali su Mali kipari i Etno skupina svojim zajedničkim proizvodom - lutkom koja predstavlja znamenite osobe iz povijesti ozaljskoga kraja. Motiv su bile obitelji Zrinski i Frankopani te Slava Raškaj. 

 

Male kipare predstavljala je učenica Kristina Kos, a mentorica joj je Anita Kotlar. 

 

Etno skupinu predstavljali su učenici Dino Zajec i Doroteja Bukovšćak. Njihova mentorica je Nada Peretić.


 

Božićna prodajna izložba u Područnoj školi Mali Erjavec

          

Dana 19. prosinca 2018. godine mali zadrugari upriličili su prodajnu izložbu proizvoda Etno skupine u PŠ Mali Erjavec. U ponudi su bile božićne čestitke, ukrasni magneti, privjesci za ključeve i torbice za mobitele. Učenici su ponovno pokazali pravi poduzetnički duh te uljepšali posjetiteljima ovo predblagdansko vrijeme.


 

Državna smotra u Vinkovcima

     

30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održavala se u Vinkovcima, od 11. do 14. listopada 2018. godine. Učeničku zadrugu "Kotačac" - pobjednicu Županijske smotre, predstavljale su učenice Matea Vuljanić i Tea Puljak, u pratnji voditeljice Jasminke Žabčić.


 

Dječji tjedan u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju

Etno skupina Učeničke zadruge "Kotačac" s voditeljicom Nadom Peretić gostovala je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju. Prodajna izložba i prezentacija veza na platnu upriličena je 5. listopada 2018. godine, povodom Dječjeg tjedna, u suradnji s Društvom "Naša djeca" Ozalj. 

     


 

Prodajna izložba u Malom Erjavcu

     

Nakon završne školske priredbe u Područnoj školi Mali Erjavec, 14. lipnja 2018. godine, održana je prodajna izložba proizvoda Etno skupine. Mali zadrugari uspješno su predstavili i prodavali krpene lutke, torbice i ukrasne magnete.


 

Antunovo u Karlovcu, 13. lipnja 2018.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu obilježeno je Antunovo, u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i TZ grada Karlovca. Osim proizvoda koji su pobijedili na ovogodišnjoj Županijskoj smotri učeničkih zadruga, naša Zadruga izložila je i proizvode od prethodnih godina.

 

Mlade zadrugarke Matea Vuljanić i Tea Puljak vrlo su samouvjereno predstavile rad članova Učeničke zadruge "Kotačac"...


 

19. županijska smotra učeničkih zadruga - osvojeno 1. mjesto i odlazak na Državnu smotru u Vinkovce!

Na Smotri učeničkih zadruga Karlovačke županije, održanoj u OŠ "Slava Raškaj" Ozalj 22. svibnja 2018. godine, predstavilo se 16 učeničkih zadruga. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji osvojili smo maksimalan broj bodova. Za ovaj uspjeh najzaslužniji su mali zadrugari, među kojima su se posebno istaknule učenice Tea Puljak i Matea Vuljanić.

 

 

Mlade zadrugarke Tea Puljak i Matea Vuljanić s mentoricama Nadom Peretić i Jasminkom Žabčić

 

Proizvodi Etno skupine u školskoj godini 2017./2018. - ukrasni magneti i privjesci za ključeve.

          


 

Božićni sajam u Ozlju 18. prosinca 2017.

Zadrugari, članovi Etno skupine, izradili su božićne ukrase - boriće i lutkice. Izložili su i proizvode od prethodnih godina...

 

Etno skupina, voditeljica: Nada Peretić


 

Državna smotra učeničkih zadruga - Zadar, listopad 2017.

Na 29. Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja se održavala u Zadru od 3. listopada 2017. do 6. listopada 2017. Učenička zadruga "Kotačac" predstavljala je županijski izložbeni prostor.

Zadrugarka Aurora Latin i voditeljica Etno skupine Nada Peretić


 

Županijska smotra učeničkih zadruga - Ozalj, 12. svibnja 2017.

U našoj školi održana je 18. Županijska smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije, na kojoj se predstavilo 15 zadruga. Naša učenička zadruga predstavila se s torbicom za mobitel i tablet. 

Zadrugarke Daria Relić, Aurora Latin, Klara Bogović, Dora Mihalić i Iva Jelenčić s voditeljicom Lutkarske sekcije Nadom Peretić


 

Dan škole 2017.

Novi proizvodi: lopoči, medaljoni, slike i torbice


 

Novi logo Učeničke zadruge "Kotačac"

Učenička zadruga "Kotačac" dobila je ime po staroj sorti jabuke koja raste u našim krajevima, a plod joj je okrugao poput kotača. Upravo to je i prikazivao stari logo zadruge - veliku crvenu jabuku unutar kotača. Zadrugari su željeli taj logo učiniti modernijim i zanimljivijim. Pisali su naziv zadruge neobičnim slovima i crtali jabuku. Dosjetili su se da bi slovo "o" u nazivu zadruge mogli zamijeniti crtežom jabuke. Unutar jabuke nacrtali su pregrade koje podsjećaju na kotač i tako je nastao novi logo.


 

Fotografije sa Županijske smotre učeničkih zadruga u Draganiću 8. travnja 2016.

 

Naš izložbeni prostor s prikazom faza izrade krpene lutke

 

Mali zadrugari Loris Guštin i Dorotea Kovačić

s voditeljicom Eko sekcije Nadom Peretić

 

Ravnateljica Gordana Basar i voditeljica UZ "Kotačac" Jasminka Žabčić


 

Nove ideje i proizvodi

       U školskoj godini 2015./2016. Učenička zadruga "Kotačac" predstavila je novi proizvod - krpenu lutku.

      Ideja je nastala u Područnoj školi Mali Erjavec, u kojoj su se članovi Eko sekcije zainteresirali za tradicionalni način života svojih predaka. Osobito ih je zanimalo kako su tadašnja djeca provodila svoje slobodno vrijeme. Proveli su kratko istraživanje o tome. Najstariji članovi njihovih obitelji ispričali su im zanimljive priče o ručnoj izradi igračaka od prirodnih, ekoloških materijala, kakvima su se oni igrali dok su bili djeca. Mali zadrugari odlučili su se i sami okušati u tome. Cilj im je bio izraditi krpenu lutku, koja može biti i igračka i ukras. Narodna nošnja ozaljskoga kraja poslužila im je kao inspiracija za odjeću koju će lutke nositi. Rezultat njihovog rada je obitelj lutaka, koja se sastoji od sedam članova (baka i djed, mama, tata i troje djece).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Fotografije s Državne smotre u Zagrebu

Ove godine predstavili smo kako se na tradicionalan način namještala postelja u selu Trg kod Ozlja. Najprije smo temeljito istražili kako se to radilo u prošlosti. Pri tome nam je od ključne važnosti bila suradnja s KUD- om Ključ iz Trga. Oni su nam dali prikaz namještanja postelje iz  davne 1918.-iz 1. polovice 20.st. te iz 1954. , odnosno 2. pol. 20. st.

 Svaki dan se ujutro postelja uredno i lijepo namještala, a navečer se raspremala za spavanje. Jastuk se ujutro oblačio u novu, šlinganu ili štikanu jastučnicu. Navečer se jastuk opet presvlačio u običnu jastučnicu za spavanje. Kultura namještanja kreveta nekada je bila puno zahtjevnija i kompliciranija. Danas se teži za praktičnošću i jednostavnošću. Pritom se gubi i starinska ljepota. Na postelju se stavljala blazina s perušinom na kojoj su bile dvije blazine od perja, pa plahta, pa poplon, pa koperta sa špicama i na kraju lijepi veliki vanjkuš i dva mala.

Prikazali smo umanjeni model trške tradicionalne postelje. Ukrasili smo ga posteljinom koja predstavlja spoj tradicije i suvremenosti. Na našem umanjenom krevetu prikazujemo blazinu, poplun, prekrivač zvani koperta i tri jastuka, sve to ukrašeno starinskom čipkom jalbom. Naš krajnji cilj bio je  pokazati ljepotu starinskih rukotvorina i važnost namještanja postelje u tradicijskoj kulturi koju želimo oživjeti. Na taj način dajemo  „novu dušu“ modernom životu.

 

 

 

 

Kako je sve započelo...                                                                                                                                                                                                                                                          

        Školska zadruga pri OŠ  “Slava Raškaj”  Ozalj ( nekada samo OŠ Ozalj)  prvi je put utemeljena 1959.g. Tada su radile voćarska, ratarska i sekcija za uređenje okoliša škole (82 člana). Nema podataka kada je zadruga prestala s radom.

     Izgradnjom nove školske zgrade 1974. g. osnovana je grupa Mladi čuvari  prirode s imenom “Kukurijek”. Skupina je bila registrirana pri Hrvatskom prirodoslovnom društvu.

     Na prostoru školskoga parka zasađeno je grmlje, drveće i ruže. Park se desetljećima uspješno održava.

     Kupnjom zemljišta u neposrednoj blizini škole, godine 1988., počelo je uređenje voćnjaka. Bili su to počeci ponovnog aktiviranja rada u učeničkoj zadruzi.  Novoosnovana voćarska sekcija nosila je ime “Crvena jabuka”.

  Od 1990. do 2001. u okviru  pokreta “Lijepa naša”  u školi  djeluju tri sekcije: voćarska, ekološka i Mladi čuvari prirode-cvjećari.

Kotačac je autohtona, vrlo otporna stara sorta jabuke ozaljskoga kraja.

 

Obnova naše Zadruge započela je na sjednici Školskog odbora održanoj 16. veljače 2001. kada je izglasana Odluka o osnivanju učeničke zadruge.

U šk. godini 2003./2004. započinjemo  naš najznačajniji projekt- PROJEKT JALBA!

  

     U tijeku 2. polugodišta u rad Zadruge uključila se etnosekcija (Male pletilje iz Područne škole Trg s voditeljicom Jasminkom Trpčić, dipl.učiteljicom razredne nastave. ) Vanjski suradnik bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarine Zrinski iz Ozlja gđa Zdenka Stupić.

 

Ciljevi ovoga  projekta bili su:

  • Oživjeti i održati ovu  tehniku izrade čipke kao poseban  prepoznatljivi dio narodne kulturne baštine ozaljskoga kraja
  • istražiti i usavršiti tehniku izrade       
  • obučavati nove članove
  • učiniti jalbu zaštićenim simbolom ozaljskoga kraja i turističkom atrakcijom

Tradicionalna izrada jalbe na drvenom stalku- lucnju

Voditeljice Učeničke zadruge

           2000./2001. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2001.-2003. Kata Dominković, nast. biologije i kemije

2003.-2011. Jasminka Žabčić, učiteljica razredne nastave

Voditeljice cvjećarske i voćarske sekcije:

2000.-2003. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2003.-2005. Leopoldina Beljan, prof. biologije

2005./2006. Mara Smičiklas, prof. povijesti

2006./2007. Ana Nekić, prof. geografije

Veliku potporu ovoj sekciji daje spremačica Mirjana Majcunić.

Voditeljica etno sekcije- pletenje jalbe na lucanj:

2003.-2010. Jasminka Trpčić, dipl. učiteljica razredne nastave

Voditeljica sekcije malih vezilja

2001.-2012. Jasminka Žabčić,učiteljica razredne nastave

 

Odlika naše Zadruge je raznovrstan program - od njegovanja starih sorti jabuka, cvijeća, povrtnjaka i okoliša škole do tradicionalnog narodnog veza ozaljskoga kraja te obnovljanja izrade drevne čipke jalbe.

 

Sudjelovali smo na svim međužupanijskim i državnim smotrama:

Od 2000. do 2011.g. naša je Zadruga sudjelovala na svim  županijskim i međužupanijskim smotrama učeničkih zadruga Karlovačke i Ličko-senjske županije, kao i na svim državnim smotrama, što je doista veliki uspjeh na koji smo veoma ponosni.

Najbolji plasmani na međužupanijskim smotrama

2002. - 3. mj.

2003. i 2004. - 2. mj.

Od 2005. do 2010. - 1.mj.

    

Državne smotre – 3. mj. 2006. s istraživačkim radom "Jalba" učenice Martine Cabor i voditeljice Jasminke Trpčić

 

2010. Priznanje za najbolji proizvod učeničke zadruge                                                  Državne smotre - Poreč, Pula, Opatija...

       

Učenici koji su se posebno istakli u radu Zadruge: Ana Razumić,  Ana Marković, Martina Lukežić, Martina Cabor, Ivo Starešina, Mirela Vrbančić, Ana Puljak, Sanja Starešina, Maja Kranjčec, Mihaela Regetaš, Lucija Miličević, Adriana Lukunić i drugi.

Školske godine 2010./2011. obilježili smo 10. godišnjicu obnovljenoga rada naše zadruge. Tom smo prigodom objavili i brošuru "10 godina Učeničke zadruge Kotačac"

Jalba ima prošlost, ali i budućnost!

   U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ozlja i uz pomoć Grada Ozlja želja nam je nastaviti promovirati našu jalbu kao suvenir ozaljskoga kraja.

 Oživljavajući ovu prastaru tradiciju u školi pobuđujemo zanimanje učenika za vrijednost i njegovanje kulturno-etnološke baštine našega užeg zavičaja. Izrađujući jalbu učenici Područne škole Trg oživljavaju baštinu i predstavljaju je široj javnosti. Predmeti koje izrađuju predstavljaju vezu s prošlošću, ali kao ljupki starinski ukrasi ili detalji na suvremenoj odjeći, mogu poslužiti i danas. Zato ih izlažemo na sajmovima i izložbama, kao i druge proizvode naše učeničke zadruge.

 

                                                                                

                                                 S popularnim TV voditeljem Brankom Uvodićem

 

Priznanja i  promidžba

         Ministarstvo kulture proglašava jalbu nematerijalnim kulturnim dobrom. Jalba je upisana u Registar klulturnih dobara. Sudjelovali smo u nekoliko tv-emisija, između ostaloga u dokumentarnom filmu redateljice Vlatke Vorkapić „Jalba, jalba“, prikazanom na 1. programu Hrvatske televizije.

  

Proizvodi naše Zadruge

 

Počinje novo desetljeće našega rada...

U novom desetljeću rada postavili smo kao zadatak moderno uređenje interijera s detaljima starinske jalbe. Ove godine, za početak na međužupanijskoj smotri u OŠ Rečica, predstavljamo svečano postavljeni stol.

Predstavit ćemo veliki stolnjak od suvremene tkanine kojemu su kutovi ukrašeni jalbom. Četvrtasti nadstolnjak i tri ubrusa također su oplemenjeni jalbom. Oni čine komplet, odnosno cjelinu s velikim stolnjakom. Imamo još i duguljasti nadstolnjak s jalbom, inspiriran oblikom narodnog ručnika, te zavjesu na prozoru.

Zavjesa od suvremene tkanine ima takozvani tvez od jalbe. Tvez je narodni izraz za našiveni ukras od čipke na zavjesi. Zavjesa ukrašava starinsko okno na koje je tradicijski podijeljeno u obliku križa.

Naš izložbeni stol prikazuje kako možemo kreativno povezati tradiciju i suvremenost. Željeli bismo pokazati ljepotu starinskih rukotvorina iz našega kraja koji „daju dušu“ modernom životu. 

          

      Na Međužupanijskoj smotri, održanoj 18. svibnja 2012. u OŠ Rečica osvojili smo 2. mjesto i plasman na državnu smotru.

 

Fotografije iz Rečice

    

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 24. Državnoj smotri u Primoštenu

 

 


Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2022./2023. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju