preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

Učenička zadruga "Kotačac"

Županijska smotra učeničkih zadruga 13. lipnja 2019. u Karlovcu

 

Dana 13. lipnja 2019. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu održana je 20. smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije. 

 

Našu Zadrugu predstavljali su Mali kipari i Etno skupina svojim zajedničkim proizvodom - lutkom koja predstavlja znamenite osobe iz povijesti ozaljskoga kraja. Motiv su bile obitelji Zrinski i Frankopani te Slava Raškaj. 

 

Male kipare predstavljala je učenica Kristina Kos, a mentorica joj je Anita Kotlar. 

 

Etno skupinu predstavljali su učenici Dino Zajec i Doroteja Bukovšćak. Njihova mentorica je Nada Peretić.


 

Božićna prodajna izložba u Područnoj školi Mali Erjavec

          

Dana 19. prosinca 2018. godine mali zadrugari upriličili su prodajnu izložbu proizvoda Etno skupine u PŠ Mali Erjavec. U ponudi su bile božićne čestitke, ukrasni magneti, privjesci za ključeve i torbice za mobitele. Učenici su ponovno pokazali pravi poduzetnički duh te uljepšali posjetiteljima ovo predblagdansko vrijeme.


 

Državna smotra u Vinkovcima

     

30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske održavala se u Vinkovcima, od 11. do 14. listopada 2018. godine. Učeničku zadrugu "Kotačac" - pobjednicu Županijske smotre, predstavljale su učenice Matea Vuljanić i Tea Puljak, u pratnji voditeljice Jasminke Žabčić.


 

Dječji tjedan u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju

Etno skupina Učeničke zadruge "Kotačac" gostovala je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju. Prodajna izložba i prezentacija veza na platnu upriličena je 5. listopada 2018. godine, povodom Dječjeg tjedna, u suradnji s Društvom "Naša djeca" Ozalj. 

     


 

Prodajna izložba u Malom Erjavcu

     

Nakon završne školske priredbe u Područnoj školi Mali Erjavec, 14. lipnja 2018. godine, održana je prodajna izložba proizvoda Etno skupine. Mali zadrugari uspješno su predstavili i prodavali krpene lutke, torbice i ukrasne magnete.


 

Antunovo u Karlovcu, 13. lipnja 2018.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu obilježeno je Antunovo, u organizaciji Župe Presvetog Trojstva i TZ grada Karlovca. Osim proizvoda koji su pobijedili na ovogodišnjoj Županijskoj smotri učeničkih zadruga, naša Zadruga izložila je i proizvode od prethodnih godina.

 

Mlade zadrugarke Matea Vuljanić i Tea Puljak vrlo su samouvjereno predstavile rad članova Učeničke zadruge "Kotačac"...


 

19. županijska smotra učeničkih zadruga - osvojeno 1. mjesto i odlazak na Državnu smotru u Vinkovce!

Na Smotri učeničkih zadruga Karlovačke županije, održanoj u OŠ "Slava Raškaj" Ozalj 22. svibnja 2018. godine, predstavilo se 16 učeničkih zadruga. U vrlo ozbiljnoj konkurenciji osvojili smo maksimalan broj bodova. Za ovaj uspjeh najzaslužniji su mali zadrugari, među kojima su se posebno istaknule učenice Tea Puljak i Matea Vuljanić.

 

 

Mlade zadrugarke Tea Puljak i Matea Vuljanić s mentoricama Nadom Peretić i Jasminkom Žabčić

 

Proizvodi Etno skupine u školskoj godini 2017./2018. - ukrasni magneti i privjesci za ključeve.

          


 

Božićni sajam u Ozlju 18. prosinca 2017.

Zadrugari, članovi Etno skupine, izradili su božićne ukrase - boriće i lutkice. Izložili su i proizvode od prethodnih godina...


 

Državna smotra učeničkih zadruga - Zadar, listopad 2017.

Na 29. Državnoj smotri učeničkih zadruga, koja se održavala u Zadru od 3. listopada 2017. do 6. listopada 2017. Učenička zadruga "Kotačac" predstavljala je županijski izložbeni prostor.

Zadrugarka Aurora Latin i voditeljica Etno skupine Nada Peretić


 

Županijska smotra učeničkih zadruga - Ozalj, 12. svibnja 2017.

U našoj školi održana je 18. Županijska smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije, na kojoj se predstavilo 15 zadruga. Naša učenička zadruga predstavila se s torbicom za mobitel i tablet. 

Zadrugarke Daria Relić, Aurora Latin, Klara Bogović, Dora Mihalić i Iva Jelenčić s voditeljicom Lutkarske sekcije Nadom Peretić


 

Dan škole 2017.

Novi proizvodi: lopoči, medaljoni, slike i torbice


 

Novi logo Učeničke zadruge "Kotačac"

Učenička zadruga "Kotačac" dobila je ime po staroj sorti jabuke koja raste u našim krajevima, a plod joj je okrugao poput kotača. Upravo to je i prikazivao stari logo zadruge - veliku crvenu jabuku unutar kotača. Zadrugari su željeli taj logo učiniti modernijim i zanimljivijim. Pisali su naziv zadruge neobičnim slovima i crtali jabuku. Dosjetili su se da bi slovo "o" u nazivu zadruge mogli zamijeniti crtežom jabuke. Unutar jabuke nacrtali su pregrade koje podsjećaju na kotač i tako je nastao novi logo.


 

Fotografije sa Županijske smotre učeničkih zadruga u Draganiću 8. travnja 2016.

 

Naš izložbeni prostor s prikazom faza izrade krpene lutke

 

Mali zadrugari Loris Guštin i Dorotea Kovačić

s voditeljicom Eko sekcije Nadom Peretić

 

Ravnateljica Gordana Basar i voditeljica UZ "Kotačac" Jasminka Žabčić


 

Nove ideje i proizvodi

       U školskoj godini 2015./2016. Učenička zadruga "Kotačac" predstavila je novi proizvod - krpenu lutku.

      Ideja je nastala u Područnoj školi Mali Erjavec, u kojoj su se članovi Eko sekcije zainteresirali za tradicionalni način života svojih predaka. Osobito ih je zanimalo kako su tadašnja djeca provodila svoje slobodno vrijeme. Proveli su kratko istraživanje o tome. Najstariji članovi njihovih obitelji ispričali su im zanimljive priče o ručnoj izradi igračaka od prirodnih, ekoloških materijala, kakvima su se oni igrali dok su bili djeca. Mali zadrugari odlučili su se i sami okušati u tome. Cilj im je bio izraditi krpenu lutku, koja može biti i igračka i ukras. Narodna nošnja ozaljskoga kraja poslužila im je kao inspiracija za odjeću koju će lutke nositi. Rezultat njihovog rada je obitelj lutaka, koja se sastoji od sedam članova (baka i djed, mama, tata i troje djece).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Fotografije s Državne smotre u Zagrebu

Ove godine predstavili smo kako se na tradicionalan način namještala postelja u selu Trg kod Ozlja. Najprije smo temeljito istražili kako se to radilo u prošlosti. Pri tome nam je od ključne važnosti bila suradnja s KUD- om Ključ iz Trga. Oni su nam dali prikaz namještanja postelje iz  davne 1918.-iz 1. polovice 20.st. te iz 1954. , odnosno 2. pol. 20. st.

 Svaki dan se ujutro postelja uredno i lijepo namještala, a navečer se raspremala za spavanje. Jastuk se ujutro oblačio u novu, šlinganu ili štikanu jastučnicu. Navečer se jastuk opet presvlačio u običnu jastučnicu za spavanje. Kultura namještanja kreveta nekada je bila puno zahtjevnija i kompliciranija. Danas se teži za praktičnošću i jednostavnošću. Pritom se gubi i starinska ljepota. Na postelju se stavljala blazina s perušinom na kojoj su bile dvije blazine od perja, pa plahta, pa poplon, pa koperta sa špicama i na kraju lijepi veliki vanjkuš i dva mala.

Prikazali smo umanjeni model trške tradicionalne postelje. Ukrasili smo ga posteljinom koja predstavlja spoj tradicije i suvremenosti. Na našem umanjenom krevetu prikazujemo blazinu, poplun, prekrivač zvani koperta i tri jastuka, sve to ukrašeno starinskom čipkom jalbom. Naš krajnji cilj bio je  pokazati ljepotu starinskih rukotvorina i važnost namještanja postelje u tradicijskoj kulturi koju želimo oživjeti. Na taj način dajemo  „novu dušu“ modernom životu.

 

 

 

 

Kako je sve započelo...                                                                                                                                                                                                                                                          

        Školska zadruga pri OŠ  “Slava Raškaj”  Ozalj ( nekada samo OŠ Ozalj)  prvi je put utemeljena 1959.g. Tada su radile voćarska, ratarska i sekcija za uređenje okoliša škole (82 člana). Nema podataka kada je zadruga prestala s radom.

     Izgradnjom nove školske zgrade 1974. g. osnovana je grupa Mladi čuvari  prirode s imenom “Kukurijek”. Skupina je bila registrirana pri Hrvatskom prirodoslovnom društvu.

     Na prostoru školskoga parka zasađeno je grmlje, drveće i ruže. Park se desetljećima uspješno održava.

     Kupnjom zemljišta u neposrednoj blizini škole, godine 1988., počelo je uređenje voćnjaka. Bili su to počeci ponovnog aktiviranja rada u učeničkoj zadruzi.  Novoosnovana voćarska sekcija nosila je ime “Crvena jabuka”.

  Od 1990. do 2001. u okviru  pokreta “Lijepa naša”  u školi  djeluju tri sekcije: voćarska, ekološka i Mladi čuvari prirode-cvjećari.

Kotačac je autohtona, vrlo otporna stara sorta jabuke ozaljskoga kraja.

 

Obnova naše Zadruge započela je na sjednici Školskog odbora održanoj 16. veljače 2001. kada je izglasana Odluka o osnivanju učeničke zadruge.

U šk. godini 2003./2004. započinjemo  naš najznačajniji projekt- PROJEKT JALBA!

  

     U tijeku 2. polugodišta u rad Zadruge uključila se etnosekcija (Male pletilje iz Područne škole Trg s voditeljicom Jasminkom Trpčić, dipl.učiteljicom razredne nastave. ) Vanjski suradnik bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarine Zrinski iz Ozlja gđa Zdenka Stupić.

 

Ciljevi ovoga  projekta bili su:

  • Oživjeti i održati ovu  tehniku izrade čipke kao poseban  prepoznatljivi dio narodne kulturne baštine ozaljskoga kraja
  • istražiti i usavršiti tehniku izrade       
  • obučavati nove članove
  • učiniti jalbu zaštićenim simbolom ozaljskoga kraja i turističkom atrakcijom

Tradicionalna izrada jalbe na drvenom stalku- lucnju

Voditeljice Učeničke zadruge

           2000./2001. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2001.-2003. Kata Dominković, nast. biologije i kemije

2003.-2011. Jasminka Žabčić, učiteljica razredne nastave

Voditeljice cvjećarske i voćarske sekcije:

2000.-2003. Dragica Kalinić, nast. biologije i kemije

2003.-2005. Leopoldina Beljan, prof. biologije

2005./2006. Mara Smičiklas, prof. povijesti

2006./2007. Ana Nekić, prof. geografije

Veliku potporu ovoj sekciji daje spremačica Mirjana Majcunić.

Voditeljica etno sekcije- pletenje jalbe na lucanj:

2003.-2010. Jasminka Trpčić, dipl. učiteljica razredne nastave

Voditeljica sekcije malih vezilja

2001.-2012. Jasminka Žabčić,učiteljica razredne nastave

 

Odlika naše Zadruge je raznovrstan program - od njegovanja starih sorti jabuka, cvijeća, povrtnjaka i okoliša škole do tradicionalnog narodnog veza ozaljskoga kraja te obnovljanja izrade drevne čipke jalbe.

 

Sudjelovali smo na svim međužupanijskim i državnim smotrama:

Od 2000. do 2011.g. naša je Zadruga sudjelovala na svim  županijskim i međužupanijskim smotrama učeničkih zadruga Karlovačke i Ličko-senjske županije, kao i na svim državnim smotrama, što je doista veliki uspjeh na koji smo veoma ponosni.

Najbolji plasmani na međužupanijskim smotrama

2002. - 3. mj.

2003. i 2004. - 2. mj.

Od 2005. do 2010. - 1.mj.

    

Državne smotre – 3. mj. 2006. s istraživačkim radom "Jalba" učenice Martine Cabor i voditeljice Jasminke Trpčić

 

2010. Priznanje za najbolji proizvod učeničke zadruge                                                  Državne smotre - Poreč, Pula, Opatija...

       

Učenici koji su se posebno istakli u radu Zadruge: Ana Razumić,  Ana Marković, Martina Lukežić, Martina Cabor, Ivo Starešina, Mirela Vrbančić, Ana Puljak, Sanja Starešina, Maja Kranjčec, Mihaela Regetaš, Lucija Miličević, Adriana Lukunić i drugi.

Školske godine 2010./2011. obilježili smo 10. godišnjicu obnovljenoga rada naše zadruge. Tom smo prigodom objavili i brošuru "10 godina Učeničke zadruge Kotačac"

Jalba ima prošlost, ali i budućnost!

   U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ozlja i uz pomoć Grada Ozlja želja nam je nastaviti promovirati našu jalbu kao suvenir ozaljskoga kraja.

 Oživljavajući ovu prastaru tradiciju u školi pobuđujemo zanimanje učenika za vrijednost i njegovanje kulturno-etnološke baštine našega užeg zavičaja. Izrađujući jalbu učenici Područne škole Trg oživljavaju baštinu i predstavljaju je široj javnosti. Predmeti koje izrađuju predstavljaju vezu s prošlošću, ali kao ljupki starinski ukrasi ili detalji na suvremenoj odjeći, mogu poslužiti i danas. Zato ih izlažemo na sajmovima i izložbama, kao i druge proizvode naše učeničke zadruge.

 

                                                                                

                                                 S popularnim TV voditeljem Brankom Uvodićem

 

Priznanja i  promidžba

         Ministarstvo kulture proglašava jalbu nematerijalnim kulturnim dobrom. Jalba je upisana u Registar klulturnih dobara. Sudjelovali smo u nekoliko tv-emisija, između ostaloga u dokumentarnom filmu redateljice Vlatke Vorkapić „Jalba, jalba“, prikazanom na 1. programu Hrvatske televizije.

  

Proizvodi naše Zadruge

 

Počinje novo desetljeće našega rada...

U novom desetljeću rada postavili smo kao zadatak moderno uređenje interijera s detaljima starinske jalbe. Ove godine, za početak na međužupanijskoj smotri u OŠ Rečica, predstavljamo svečano postavljeni stol.

Predstavit ćemo veliki stolnjak od suvremene tkanine kojemu su kutovi ukrašeni jalbom. Četvrtasti nadstolnjak i tri ubrusa također su oplemenjeni jalbom. Oni čine komplet, odnosno cjelinu s velikim stolnjakom. Imamo još i duguljasti nadstolnjak s jalbom, inspiriran oblikom narodnog ručnika, te zavjesu na prozoru.

Zavjesa od suvremene tkanine ima takozvani tvez od jalbe. Tvez je narodni izraz za našiveni ukras od čipke na zavjesi. Zavjesa ukrašava starinsko okno na koje je tradicijski podijeljeno u obliku križa.

Naš izložbeni stol prikazuje kako možemo kreativno povezati tradiciju i suvremenost. Željeli bismo pokazati ljepotu starinskih rukotvorina iz našega kraja koji „daju dušu“ modernom životu. 

          

      Na Međužupanijskoj smotri, održanoj 18. svibnja 2012. u OŠ Rečica osvojili smo 2. mjesto i plasman na državnu smotru.

 

Fotografije iz Rečice

    

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 24. Državnoj smotri u Primoštenu

 

 


Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala  koji će se koristiti u šk. godini 2020./2021. Za pregled udžbenika i radnih materijala pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju