preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi  > Knjižnica  > Preporuke
Preporuke za čitanje i proučavanje

NOVO u školskoj knjižnici!

Za učitelje i roditelje

  Sheryl Eberly i Caroline Eberly: BONTON ZA DJECU I MLADE

Svakog dana jedno pravilo – upoznajte svoje dijete sa 365 pravila i običaja lijepog i uljudnog ponašanja kako bi izraslo u samouvjerenog i sretnog čovjeka!

Kako se ophoditi prema prijateljima, roditeljima, bakama i djedovima, vršnjacima i odraslima, kako odgovoriti na telefonski poziv, kako i kada koristiti mobitel, kako se ponašati na internetu i društvenim mrežama poput Facebooka ili Twittera, kako se zaštititi od zlostavljanja putem interneta i mobitela, kako se ponašati na putovanjima, javnim mjestima, u muzejima, kazalištu, crkvi, na svečanim događajima…

Bonton za djecu i mlade knjiga je koja će upoznati djecu i mlade s pravilima uljudnog ponašanja. Uljudno ponašanje oblik je ophođenja kojeg bi trebala, na prvom mjestu u obitelji, usvojiti sva djeca. Uljudno ponašanje trebalo bi poučavati i održavati i u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, pa i na sveučilištu, jer se već na svim tim mjestima primjećuju očiti znakovi nedovoljnog poznavanja uljudnog ponašanja. Kako uljudno ponašanje uvijek znači iskazivanje poštovanja prema drugim ljudima, ali i kontroliranje vlastitih emocija, prohtjeva i želja, ono je uvijek nužno kako bi se uspostavili i održavali skladni odnosi među ljudima. 

prof.dr. Mirjana Krizmanić

 

 

Za učenike

Kornelija BenyovskyŠoštarić:MALA VRTLARICA

Kako odmalena naučiti voljeti i štititi prirodu, shvatiti važnost i vrijednost svakog živog bića, razvijati ekološku svijest i odgovornost prema vlastitome zdravlju i zdravlju drugih?
Odgovor je jednostavan – vrtlarenjem. A za vrtlarenje čak nijenužno imati vrt, dovoljna je tegla sa zemljom i druženje s prirodom može početi!
U tome će djeci pomoći Mala vrtlarica, prekrasno ilustrirana i dizajnirana knjiga sa zanimljivim pričama poznate TV-vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić i izvrsnim fotografijama koje prate aktivnosti u vrtu u svim fazama, od sjetve i sadnje do nastanka ploda.

 

Antono Šiber:SVEMIR KAO SLAGALICA

Ova knjiga je prava znanstvena poslastica za široku čitalačku publiku! Autor Antonio Šiber polazi od temeljnih istraživanja u teorijskoj fizici čvrstog stanja, pa preko pojedinih dijelova kemije obuhvaća žive strukture i staničnu biologiju. Svi se fenomeni zbivaju na razini nanometra, milijuntog dijela milimetra..
Čitanjem knjige do samog kraja stvori se dojam o zaokruženosti cjeline, što je poziv na novo čitanje i ponovno uživanje u kompletiranju „slagalice". Dodatak knjizi je interaktivni CD.

Zanimljivo i poticajno za mlade istraživače!

 

Uz Međunarodni mjesec školskih knjižnica čija je tema "Školska knjižnica - središte umne mape" preporučujemo knjigu Tonyja Buzana MENTALNE MAPE ZA KLINCE ( Zagreb:Veble commerce,2005.) 

Autor pokazuje kako je ustvari lako stvaranje mentalnih mapa, te kako pomažu djeci pri pamćenju podataka, jasnijem i boljem vođenju bilješki, ponavljanju gradiva, stvaranju ideja, uštedi na vremenu, koncentraci i izvrsnom uspjehu na ispitima. Knjiga je bogato i zabavno ilustrirana.

 

 

Za učitelje i roditelje

Robert Show

EPIDEMIJA POPUSTLJIVOG ODGOJA (Zagreb:V.B.Z. 2009.)

 Zašto su naša djeca nevesela, nezadovoljna, sebična… te kako im pomoći?

Ne možete ući u trgovinu ili u restoran a da tamo ne ugledate neraspoloženu djecu kako vrište, mrgode se, prkose roditeljima. Roditelji se, pak, ljute, žale i, nerijetko, očajnički nastoje ignorirati neposlušne, osorne potomke. Današnji svijet je prepun nezadovoljnih i nesretnih roditelja te djece koja pate, djece kojoj je dosadno, koja su nezadovoljna, nevesela, otuđena, emocionalno hladna, pa čak i nasilna. No tek onda kad se dogodi nešto katastrofalno o čemu svakog tjedna bruje mediji, postajemo spremni priznati da se s djecom događa nešto užasno. 

Ova ozbiljna knjiga stiže u pravi čas, ona vam kazuje kako ćete spasiti dijete i sebe od jedne prave pošasti. Savjeti koje ćete u njoj pronaći nisu, međutim, ni slični onima koje su današnji roditelji navikli slušati. "Epidemija popustljivog odgoja" nije knjiga u kojoj ćete otkriti samo kako trebate, već i knjiga koja vam govori kako morate postupati prema djeci, objašnjava razlike između egocentričnosti i samopoštovanja; tumači zbog čega morate djecu zaštititi od medija; nudi strategije za spašavanje djece koja su se našla "na rubu". "Epidemija popustljivog odgoja" je poziv roditeljima da preuzmu odgovornost za svoju djecu i pruže im ono što stvarno trebaju da bi rasla i razvijala se, voljela. 

 

 


Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2022./2023. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju