preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi  > Knjižnica
Školska knjižnica

Dragi učenici i učitelji! Dobrodošli na stranicu školske knjižnice!

Radno vrijeme: 8 - 14

Knjižničarka: Jasenka Staničić

     Knjižni fond broji više od 5000 primjeraka. Uz knjige, možete prelistavati, čitati i posuđivati časopise (Modra lasta, Drvo znanja, Priroda, Eko revija itd.), poslužiti se referentnom zbirkom ( enciklopedijama, rječnicima, atlasima i drugim priručnicima). Ako trebate pomoć pri izradi referata, plakata ili prezentacija za nastavu, slobodno se obratite knjižničarki za savjet ili upućivanje na izvore znanja.

Knjižnica nudi i uslugu fotokopiranja materijala koji se ne mogu posuditi. 

tel. 047/638-547

e -mail:knjiznica@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr

e- lektiru možete naći i koristiti na stranici: http://lektire.skole.hr 

POZOR! Popis naslova e-lektire možete naći u prilogu na dnu stranice

                                                                     http://e-knjiznica.carnet.hr

Online enciklopediju pronađite na stranici: http://www.carnet.hr/enciklopedija

Obrazovne sadržaje Zagreb- filma potražite na https://baltazar.carnet.hr

Mnoge korisne obrazovne sadržaje potražite na Portalu za škole http://www.skole.hr

Na internetskoj stranici Muzejski portal možete pretraživati edukativne sadržaje koji se izvode u hrvatskim muzejima. Adresa: http://muzejski-portal.hrmud.hr

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Mjesec hrvatske knjige  je manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ove je godine posvećen enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu. 

Na plakatu naše školske knjižnice možete vidjeti što je sve u Mjesecu hrvatske knjige namijenjeno našim učenicima.

Družite se s piscima i njihovim djelima!

 

Završeno putovanje naprtnjače s knjigama

Učenici 3. razreda sudjelovali su i ove godine u projektu za poticanje čitanja - Čitamo mi u obitelji svi! Svaki tjedan je u jednoj obitelji boravila naprtnjača s osam odabranih knjiga za roditelje i djecu, kao i za zajedničko čitanje i proučavanje. Učenici su svoje dojmove bilježili u posebnu bilježnicu, a knjižničarka ih je stavila na plakat na vratima knjižnice.

 

 

 

NOĆ KNJIGE 2017.

Matineja u školskoj knjižnici

 

   U povodu Noći knjige naša školska knjižnica   24. travnja organizira matineju s početkom u  13.00. Program je namijenjen učenicima 3.  razreda i zajednički ga organiziraju razredna  učiteljica Katica Graša i knjižničarka Jasenka  Staničić. Program nosi naslov Duhoviti domjenak  u knjižnici. Učenici jedni drugima naglas čitaju  odabrane šaljive tekstove - prozu i poeziju  poznatih hrvatskih književnika koji su osobito  njegovali humor - Zvonimira Baloga, Luke  Paljetka, Hrvoja Hitreca, Paje Kanižaja i  drugih.

 Cilj je zabaviti se uz kvalitetne književne  tekstove i potaknuti učenike da posude knjige  u kojima se nalaze te ih u cijelosti pročitaju.

 

Aktivnosti knjižnice u šk.godini 2015/2016.

 

Lipanj 2016.

Mladi knjižničari  su aktivno sudjelovali u prikupljanju vraćenih knjiga, razduživanju građe i opominjanju dužnika. Nakon što je građa vraćena presložili smo police. Na završnoj priredbi organizirali smo akciju prodaje doniranih knjiga za nabavu lektire. Knjige su donirale učiteljica Hrvatskog jezika Dušanka Galez i knjižničarka Jasenka Staničić. Prikupljeno je ukupno 340,00 kn.

Svibanj 2016.

Ove godine obilježavamo petogodišnjicu provedbe projekta za poticanje čitanja "Čitamo mi u obitelji svi" prigodnim plakatom u knjižnici.Na plakatu su skenirani prilozi učenika iz Bilježnice domova.

Kako smo uključeni u projekt "Zelene knjižnice", nastavljamo i s višegodišnjom suradnjom s Ekološkim društvom Žumberak. Mlade knjižničarke su, koristeći arhivu časopisa "Priroda", na temelju njihove foto-rubrike "Najljepše slike - najtužnije slike" pisale haiku pjesme koje smo poslali na literarni  natječaj EDŽ-a.

 

 

Travanj 2016.

Ovaj je mjesec sav u znaku Noći knjige i 400. godišnjice smrti dvojice velikana svjetske književnosti Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea. Mladi knjižničari sudjelovali su u izradi izložbe s naslovom: "Dva književna velikana otišla su istog dana -23. travnja 1616." Uz prigodni plakat i izložbu njihovih djela, knjižničarka kratkim predavanjima upoznaje učenike s njihovim stvaralaštvom.

Učenici naše škole pridružili su se putovanju Vlaka knjige i prijateljstva na relacijama Ozalj-Karlovac i Ozalj- Metlika te sudjelovali u druženju uz knjigu u vlaku i Ljudskoj knjižnici Metlika u susjednoj Sloveniji.

Obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige -rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja. Zajedno smo čitali Malu sirenu, a Mladi knjižničari  su imali radionicu u kojoj su asocijativno povezali njezin lik s našom Slavom Raškaj. Zašto baš Mala sirena? Ove se godine obilježava 180 godina od njezina nastanka.

U povodu Dana planeta Zemlje i Eko dana škole Mladi knjižničari su temeljito očistili police za knjige i knjižne ormare, obrisali prašinu s knjiga, oprali sva stakla u knjižnici, kao i prozore. Obojen je i stari ormar u kojemu stoje enciklopedije.

Ožujak 2016.

Knjižnica je u ožujku bila središte organizacije proslave Dana škole – obilježavanja 110. godišnjice smrti Slave Raškaj. Ovdje se pripremao program svečanosti, različite radionice, predstava o Slavi Raškaj  i gotovo sve aktivnosti vezane uz provedbu Međunarodnoga likovnog natječaja Slavini mladi akvarelisti . Na natječaju su sudjelovale  ukupno 22 škole, od toga 19 iz Karlovačke županije i tri iz inozemstva – dvije slovenske i jedna austrijska škola  - ukupno 153 učenika,  63  u mlađoj  i 90 u starijoj kategoriji. S učenicima je radilo ukupno 37 mentora. Treću nagradu osvojio je i učenik iz Beča, dječak iz Gane Michael  Iygbor-nda koji nam na svečanoj dodjeli nagrada javio videozapisom.

Također, završili smo slikovnice i poslali ih na natječaj "Moja prva knjiga" - ukupno 18 slikovnica iz matične i područnih škola.

Zahvaljujemo od srca Izdavačkoj kući Udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama na darovanim knjigama i društvenim igrama za našu knjižnicu! Autori slikovnica umjetnici su koji slikaju ustima, Nijemac Lars Hollerer i Australac Bruce Peardon.

 

Veljača 2016.

U školi je održan književni susret s omiljenom dječjom književnicom Željkom Horvat Vukelja.Nakon zaista lijepog, sadržajnog i veselog susreta u školskom predvorju, slijedilo jeisto tako lijepo druženje u školskoj knjižnici.

 

Fašničko veselje zahvatilo je i knjižnicu. Pogledajte fotografiju!

Siječanj 2016.

Krenulo je putovanje naše naprtnjače s knjigama! Ove školske godine nešto kasnije jer 3.razred u matičnoj školi broji samo 13 učenika. Kako je Kristina Kos jedva čekala da ju ponese doma, njoj je pripala čast da otvori provedbu nacionalnog projekta za poticanje čitanja "Čitamo mi u obitelji svi".

Prosinac 2015.

Mladi knjižničari uključili su se u pripremanje programa za božićnu priredbu. Voditeljice su bile Valerija Ferenac i Antonela Pavina.

U knjižnici su se u više navrata održavale literarne radionice, a dio radova objavljen je u časopisu "Svjetlo" Ogranka Matice hrvatske Karlovac koji u svakom broju predstavlja dvije osnovne škole.

Studeni 2015. - Mjesec hrvatske knjige

Hvala donatorima! 

Našoj molbi za donaciju sredstava za nabavu lektire odazvali su se vlasnici Restorana Žganjer. Zahvaljujući njima, učenici 3. razreda moći će čitati jedan od najpopularnijih naslova školske lektire Dnevnik Pauline P. Sanje Polak.Velika hvala uime škole, školske knjižnice i učenika!

Prošlogodišnja pobjednica nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas Mihaela Šimunić imala je veliku čast da ove godine bude ravnopravna članica Prosudbenog povjerenstva, zajedno s knjižničarskom savjetnicom  i voditeljicom Hrvatskog centra za dječju knjigu Rankom Javor, književnicom Melitom Rundek i književnikom i novinarom Bogdanom Arnautovićem. Natjecanje organiziraju Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.

Drugi dio Mjeseca hrvatske knjige obilježili smo već četvrtu godinu zaredom književnom večeri "U spomen na Stjepka Težaka", zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ivana Belostenca Ozalj.  U programu koji je započeo predavanjem akademika Josipa Bratulića o hrvatskome jeziku, naši su učenici nastupili sa svojim radovima na zavičajnom jeziku. Učenici PŠ Trg predstavili su svoj projekt "Očuvanje domaćih riječi trškog dijalekta" i svoju ilistriranu "Babinu i dedinu abecedu".

  

 

Nastavili smo i lijepu dugogodišnju tradiciju predstavljanja nakladničke djelatnosti Panonskog instituta i suradnje s gradišćanskim Hrvatima iz Austrije. Profesorica Sanja Benković- Marković predstavila je Panonski ljetopis, Panonski list i druge časopise i knjige koji služe spajanju europskih naroda panonske regije putem kulturne suradnje.

 

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga u školi je održan književni susret s Bojanom Meandžija, autoricom autobiografskog romana Trči! Ne čekaj me..., u kojemu opisuje djetinjstvo u Karlovcu u vrijeme Domovinskog rata. Učenici su s velikim zanimanjem pratili čitanje ulomaka iz romana, kao i poruke o životnim vrijednostima koje im je književnica u svom izlaganju prenijela.

 

 

Listopad 2015. - Mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige

U listopadu se u knjižnici održavaju brojne aktivnosti. Gotovo svaki dan se u njoj nešto događa. Na velikom odmoru mladi knjižničari, ali i ostali učenici čitaju naglas ulomke iz knjiga ili poeziju, rješavaju kvizove na računalu. Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica glasi: "Školske knjižnice su zakon!"

1. Učenica Mihaela Šimunić, prošlogodišnja pobjednica Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas, imala je posebnu čast nastupiti 5.listopada na otvaranju stručnog skupa knjižničara i profesora iz cijele Hrvatske "Uh, ta lektira" u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu. Mihaela je izvela monolog iz lektirnog djela Michaela Endea "Momo".

2. Istoga dana u školi je održan književni susret sa Sanjom Pilić, našom posebnom gošćom u Dječjem tjednu, a u sklopu projekta "S Mojom prvom knjigom do naše prve zarade". Učenici 4. razreda, kao mali poduzetnici, svoje vlastite slikovnice, tiskane uz pomoć roditelja, prodaju kako bi zaradili novac za boravak u školi u prirodi na kraju četvorogodišnjeg školovanja. U programu su sudjelovali i Mladi knjižničari,s igrokazom sastavljenim od naslova brojnih knjiga Sanje Pilić.

3.Početak Mjeseca hrvatske knjige, čiji je slogan "Ono si što čitaš" u školskoj knjižnici smo obilježili kratkim predstavljanjem svojih najdražih knjiga.

4.Učenici u knjižnici rješavaju online Nacionalni kviz za poticanje čitanja "Putovanja do znanja", koristeći zadanu literaturu i internetske izvore znanja.

5. Uz Svjetski dan hrane 16. listopada u knjižnici je predstavljen najpoznatiji kolačić svjetske literature - francuski madelaine koji u romanu Marcela Prousta pokreće sjećanje pripovijedača velikog djela "U potrazi za izgubljenim vremenom"

 

6. "Upali lampicu i čitaj!" slogan je cjelodnevnog programa u  hrvatskim knjižnicama 23. listopada. Mladi knjižničari su, radi bajkovitog ugođaja čitali "Zmajologiju" uz svjetlost svijeće.

 

7.U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj, s kojom izvrsno surađujemo, naša je knjižnica 23. listopada  predstavila projekt za poticanje čitanja i samostalnog istraživanja i kviz "Znanje je svjetlo", tematski vezan uz Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, što je i tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.Uz učenike 4. razreda matične i područnih škola, koji su se cijeli mjesec pripremali za ovaj program, sudjelovali su učenici 1.razreda iz PŠ Trg te nezaobilazni Mladi knjižničari.

8. U knjižnici se povremeno održavaju literarne radionice. Sada radimo na likovno-literarnom natječaju "Ozaljska kamena palača svjetla na vodi", koji organizira Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj.

9. Županijsko natjecanje u čitanju naglas održano je 29. listopada u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu. Našu su školu predstavljale Magdalena Prodanić u mlađoj i Martina Novosel u starijoj kategoriji.

 

Rujan 2015.

Međunarodni dan pismenosti i povratak učenika u školsku knjižnicu obilježili smo plakatom dobrodošlice i pozivom na čitanje. Kreću brojne aktivnosti promicanja čitanja te klasične i informacijske pismenosti.

U praznoj sobi

tisuće prijatelja -

knjižnica.

                          Vladimir Devide                                            Čitajte i vi!

POZIV NA KVIZ  Putovanja do znanja

I ove godine pozivamo učenike na sudjelovanje u online Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja s temom Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se u Hrvatskoj putem mreže narodnih i školskih  knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige 2015. Ovogodišnji kviz  naziva PUTOVANJA DO ZNANJA vezan je uz Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Mladim čitateljima, učenicima viših razreda osnovne škole, nudimo  putovanja do znanja uz prigodne knjige i on line  izvore. Upitnik kviza nalazi se na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz Upitnik mladi čitatelji popunjavaju na računalu u domu ili nekoj od dječjih knjižnica. 

           

Aktivnosti knjižnice u šk.godini 2014/2015.

Lipanj 2015.

Krajem svibnja u knjižnici je za zainteresirane učenike 6.r. održana radionica pisanja haiku poezije. Učenici su se detaljnije upoznali s ovom cijenjenom vrstom kratke japanske pjesme putem plakata i čitanjem stihova najpoznatijih japanskih i svjetskih autora u prijevodu dr. Vladimira Devidea. Radovi su poslani na natječaj Udruge roditelja potencijalno darovite djece "Mali princ" i OŠ Dragojle Jarnević iz Karlovca. Prvu nagradu osvojila je učenica 6.a razreda Martina Novosel.

Na završnoj školskoj priredbi nastupile su naše mlade knjižničarke , ovaj put kao mažoretkinje. Ples su spontano osmislile i uvježbale u školskoj knjižnici.

Svibanj 2015.

Završen je ovogodišnji projekt "Čitamo mi u obitelji svi" . Putovale su dvije naprtnjače s knjigama, jedna u matičnoj a druga po područnim školama. Učenici i njihovi roditelji veoma su se pozitivno izjasnili o ovom projektu. Ostaju nam dvije bilježnice dojmova u koje su učenici opisali kako su zajednički čitali u obiteljskom okružju.

Naša knjižnica uključila se u projekt Zelene knjižnice. U sklopu ekološki usmjerenog odgoja i obrazovanja, pripremili smo priredbu "Naš kraj zeleni je raj" : predstavljanje učeničkog ekološkog projekta Herbarij Slave Raškaj, podjelu nagrada učenicima koji su sudjelovali na literarnom natječaju Ekološkog društva Žumberak i druge eko sadržaje koje su učenici izveli. 

Tom prigodom održano je i predstavljanje Panonskog lista i Panonskog ljetopisa za 2014. godinu. Izdanja Panonskog instituta predstavila je Sanja Benković- Marković, prof. hrvatskog jezika i dugogodišnja suradnica Panonskog instituta, udruge gradišćanskih Hrvata iz Austrije.

Učenici 3.r. održali su humanitarnu prodaju svojih autorskih slikovnica s natječaja "Moja prva knjiga". Zahvaljujući sponzorstvu roditelja i posebnog angažmana gospođe Suzane Kozjan, tiskano je ukupno 11 slikovnica u nakladi od 5 primjeraka. Učenici su ih sami prodali i zaradili novac koji će utrošiti na tiskanje novih primjeraka koji će trajno ostati u vlasništvu školske knjižnice. Također, dio novca zadržat će za plaćanje škole u prirodi u 4.r., kako bi roditeljima umanjili troškove. Bravo za male poduzetnike!

 

Travanj 2015.

Učenici 6.b u knjižnici su pripremali svoj projekt za natječaj Bioteke "Herbarij "Slave Raškaj. Istraživali su izvore znanja, skenirali i fotokopirali,  te izradili svoj herbarij velikog formata koji sadrži tekstove i fotografije zaštićenih proljetnica, te reprodukcije slika Slave Raškaj s temom istih biljaka.

Učenici razredne nastave pripremali su se za predstavljanje svojih slikovnica nastalih na natječaju "Moja prva knjiga". Predstavili su ih u Noći knjige, u sklopu programa "Priče o ljubavi i prijateljstvu". Od skeniranih slikovnica izradili smo njihove kopije jer su originali poslani na natječaj koji je u tijeku. Program i izložbu slikovnica naša je školskja knjižnica održala u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca u Ozlju.

Ožujak 2015.

Aktivnosti u ožujku bile su uglavnom vezane uz pripreme za Dan škole, posvećen Slavi Raškaj. Bio je to zajednički projekt cijele škole. Multidisciplinarni pristup zahtijevao je pripremu literature i pristupa različitim informacijama - međuknjižničnu posudbu i suradnju s Gradskom knjižnicom Ivana Belostenca, kao i s drugim kulturnim institucijama. Knjižnica je bila i središte aktivnosti u vezi s Likovnim natječajem "Slavini mladi akvarelisti", komunikacijom s Udrugom umjetnika koji slikaju ustima i nogama USUN, kao i svim sudionicima projekta. Uz pomoć školskih kostima koji se nalaze u knjižnici učenici 6.b snimili su kratak igrani film "Djetinjstvo Slave Raškaj".

  Lucija Prebeg, 6.b u ulozi Slave Raškaj

Siječanj - veljača 2015.

Početkom kalendarske godiine mladi knjižničari brinu o zaštiti knjiga, čiste police i uređuju knjižnične ormare. Napravili su "Kutak za poeziju" posvećen zimi , te pano s ljubavnim pjesmama u povodu Valentinova.

U povodu Dana darivanja knjiga 14. veljače (Čitam, dam, sretan sam!) organizirali smo akciju darivanja slikovnica  i knjiga. Prikupljeno je ukupno 25 primjeraka. Ovim putem zahvaljujemo učenicima i učiteljici Dubravki Sučec. Knjige su darovali učenici Lea Blažina i Dorotea Jurina iz 1. razreda, te Antonio Kranjčec i Ana Furjanić iz 3. razreda. Zahvaljujemo im na donaciji!

 

Prosinac 2014.

U prosincu su i aktivnosti školske knjižnice vezane uz predstojeće blagdane. Učenici 3.r. izradili su zanimlljiv pano posvećen bajkama - kraljevnama, zmajevima s više glava, začaranim dvorcima i slično. Pano je uređen na satu engleskog jezika pod vodstvom učiteljice Anite Kotlar.

 

Listopad 2014.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica - Mjesec hrvatske knjige

Prodaja knjiga za školsku knjižnicu

Mjesec školskih knjižnica započeli smo prodajom doniranih knjiga za odrasle u cilju prikupljanja sredstava za nabavu školske lektire. Prodaju smo organizirali u vrijeme priredbe za Dan kruha kada je školu posjetilo mnoštvo gostiju i roditelja naših učenika. U prodaji su se jako angažirale članice skupine Mladih knjižničara. Prikupile su ukupno 560 kn.

Tema Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica:

 Školska knjižnica - središte umne mape

U knjižnici održavamo radionice izrade mentalnih mapa koristeći knjigu Tonyja Buzana "Mentalne mape za klince". Mladi knjižničari izrađuju plakate za izložbu s primjerima mentalnih mapa.

  

Kviz za poticanje čitanja "Bajkoteka"

U organizaciji školske knjižnice i uz potporu učiteljica razredne nastave, posebno učiteljice Mirjane Petrunić iz PŠ Trg, održan je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca kviz za poticanje čitanja koji smo nazvali "Bajkoteka". Učenici 4. razreda natjecali su se u poznavanju bajki H.C. Andersena, braće Grimm i Ivane Brlić Mažuranić. Tema bajki bila je ljubav, u skladu s glavnom temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

"Bajke govore o pravoj, dubokoj ljubavi za koju se vrijedi žrtvovati i potruditi. Dirljiva je ljubav bake iz Šume Striborove prema svome sinu. Potresna je ljubav Male sirene prema kraljeviću.  Divljenja je vrijedna ljubav djevojčice Gerde prema dječaku Kayu zbog kojega  je prešla pola svijeta dok ga nije pronašla i spasila. Prekrasna je požrtvovnost žene Ribara Palunka koja svladava niz prepreka da bi spasila muža i dijete."

U programu su sudjelovali i učenici koji su predstavili odabrane pisce, kao i mladi glumci i recitatori. Dio njih su članovi Mladih knjižničara.

 

  Klara Marković- Mikoć,5.b nacrtala je Hansa Christiana Andersena

 

 Prilog o našoj "Bajkoteci" prikazan je u Vijestima i Dnevniku karlovačke      TV postaje TV4 rijeke.

 

Natjecanje u čitanju naglas

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu održano je Županijsko natjecanje u čitanju naglas. Sudjelovali su David Ferko, učenik 4.r. u mlađoj i Mihaela Šimunić, 6.b u starijoj kategoriji. Oboje su odlično čitali, a Mihaela je osvojila 1. mjesto i plasman na Državno natjecanje u Sisku 13. i 14. studenog Čestitamo!

 

                                    David Ferko i pobjednica Mihaela Šimunić

Studeni 2014.

Književna večer "U spomen Stjepku Težaku"

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca održana je u povodu Mjeseca hrvatske knjige književna večer na kojoj su naši učenici prestavili njegovo književno stvaralaštvo, kao i svoje radove na zavičajnom jeziku.

Posebno su se istakle Lucija Miličević kao voditeljica programa, Klara Marković -Mikoć, koja je predstavila svoj strip, nastao na temelju Težakove pripovijetke "Slavin akvarel" i Petra Pilat koja je napravila slikovnicu o Stjepku Težaku i njegovome Ozlju.

Na priredbi su sa svojim radovima, uz Ozaljčane,  sudjelovali i učenici iz Maloga Erjavca i Trga.

Mladi knjižničari posjetili Interliber i sudjelovali na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Tri učenice, predstavnice Mladih knjižničara, u pratnji knjižničarke  posjetile su sajam knjiga Interliber i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, gdje su nazočile programu završnice Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i kazališnoj predstavi u izvedbi popularnih mladih glumaca Vande Winter i Ivana Glovatzkog.

Mihaela Šimunić pobjednica Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas u Sisku

S velikim ponosom možemo objaviti da je učenica naše škole Mihaela Šimunić na 2.nacionalnom natjecanju u čitanju naglas, održanom 15.studenog u Sisku osvojila prvo mjesto! Ujedno, Mihaela je svojom izvedbom Malih ljudetina Zvonimira Baloga osvojila i 1. nagradu publike!

Izložba u povodu Međunarodnog dana tolerancije

U povodu Međunarodnog dana tolerancije Mladi knjižničari izradili su prigodan plakat za pano u školskoj knjižnici. Naslov glasi: OBOJIMO SVIJET BOJAMA TOLERANCIJE!

 

 

 

 

Započeo projekt "Čitamo mi u obitelji svi" u matičnoj i područnim školama

 

 

Rujan 2014.

Prvi dan nastave obilježili smo priredbom dobrodošlice za sve učenike. Kako je program počeo prezentacijom o Slavi Raškaj, pripremljenom u knjižnici, upotpunili smo ga i izložbom knjiga i tekstova o Slavi Raškaj i njezinom stvaralaštvu.

Međunarodni dan pismenosti 8.rujna obilježili smo plakatom u knjižnici.

U 4. razredu započeli smo s projektom za poticanje čitanja: "Čitajmo glasno, lijepo i jasno"

Mladi knjižničari upoznali su se s knjižnicom i rasporedom građe u njoj. Također su uvježbali zaduživanje i razduživanje posuđene građe putem računala. Bave se omatanjem i zaštitom knjiga. Na računalu rješavaju zabavne zadatke o knjigama za djecu i mlade.

Zainteresirani učenici čitaju odabrane knjige ljubavne poezije i rješavaju online upitnik Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Učenici koji su sudjelovali na natječaju "Moja prva knjiga" dobili su na završnoj svečanosti u Karlovcu svoja priznanja.

Pripremamo se za pojačane aktivnosti u Mjesecu hrvatske knjige i školskih knjižnica.

  

 

 

 

 

 

 

  Izbor iz pedagosko-psiholoske i metodicke literature.docx
 Lektira - popis naslova.docx
 Popis dostupnih naslova e-lektire.docx
 Pravilnik o radu sk. knjizn. OS.doc


Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju