preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi  > Knjižnica
Školska knjižnica

Dragi učenici i učitelji! Dobrodošli na stranicu školske knjižnice!

Radno vrijeme: 8 - 14

Knjižničarka: Blaženka Pavlović Mlačak, dipl.knjiž.

     Knjižni fond broji oko 5000 primjeraka.  Ako trebate pomoć pri izradi referata, plakata ili prezentacija za nastavu, slobodno se obratite knjižničarki za savjet ili upućivanje na izvore znanja.

tel. 047/638-547

e -mail:http://knjiznica@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr

e- lektiru možete naći i koristiti na stranicihttp://lektire.skole.hr

  http://e-knjiznica.carnet.hr

Online enciklopediju pronađite na stranici: http://www.carnet.hr/enciklopedija

Obrazovne sadržaje Zagreb- filma potražite na https://baltazar.carnet.hr

Mnoge korisne obrazovne sadržaje potražite na Portalu za škole http://www.skole.hr

Na internetskoj stranici Muzejski portal možete pretraživati edukativne sadržaje koji se izvode u hrvatskim muzejima. Adresa: http://muzejski-portal.hrmud.hr

KVIZOVI (nešto lektire, nešto iz hrvatskog jezika, a nešto iz opće kulture)

Priče iz davnine  https://play.kahoot.it/#/?quizId=0cb1cf6c-e8a2-4c11-8386-9afd78a53c1b   

 Svoje znanje o popularnom lektirnom djelu Čudnovate zgode šegrta Hlapića možete provjeriti u kvizu koji se nalazi na adresi www.testmoz.com/208381(potrebno je samo upisati svoje ime i možete započeti s rješavanjem kviza).

Pinokio  http://www.testmoz.com/710318 (dovoljno je upisati svoje ime, riješiti kviz i na kraju kliknuti na tipku SUBMIT, nakon toga možete pogledati svoje odgovore i provjeriti jesu li točni)

 Družba Pere Kvržice  http://www.kubbu.com/?s=druzbaperekvrzice

 Kviz o Vlaku u snijegu (potrebno skopirati link u prozor za pretraživanje i pokrenuti) www.kubbu.com/shared/vlakusnijegu 

Strah u Ulici lipa http://testmoz.com/725436 

 Križaljka - lektirna djela do 3.razreda www.kubbu.com/shared/krizaljka1

Zaigraj domino  (pisci i djela) www.kubbu.com/shared/pisciidjela

Glagolsko vrijeme http://www.kubbu.com/shared/glagolskovrijeme

Pronađi parove - Izumi i otkrića www.kubbu.com/shared/izumi_i_otkrica

Razvrstaj glagole po vidu www.kubbu.com/shared/glagoli_po_vidu

Križaljka - naj naj u zemlji i svijetu www.kubbu.com/shared/najnaj

Poštarska bajka www.testmoz.com/438147

Kraljević i prosjak https://testmoz.com/727867

 Križaljka - životinje https://www.bookwidgets.com/play/5BFTEK

 Jedna sasvim obična, kratka priča u Storybirdu

Crvenkapica - kviz  https://play.kahoot.it/#/k/0a36c518-5c5a-4fec-8dc7-820646ffd553

Ivica i Marica https://play.kahoot.it/#/k/7c6d734e-eac8-4b1b-938b-2f49e7742921

 

 

Događanja u knjižnici

Učenici trećeg razreda izradili su straničnike koje su poslali u Portugal.

 

"Mali" i "veliki" zajedno pod odmorom

 

 

 

Pano s pjesmom o moru za kraj...

Završno slaganje građe na policama - Mlade knjižničarke

Noć knjige, 23. travnja 2018.

Noć knjige sa „Zvrkaonicom“ Siniše Cmrka​

U povodu Noći knjige u našoj školi gostovao je književnik, glumac, nekoć vrlo popularan TV voditelj i vječiti dječak Siniša Cmrk sa svojim vedrim projektom zvanim „Zvrkaonica“. „Zvrkaonice“ su čitateljsko-pisateljsko-glumački susreti koji potiču učenike i učenice za zainteresirano slušanje, pomno čitanje, stvaralačko pisanje i glumu, a vodi ih i realizira sam autor Siniša Cmrk.

Održane su dvije radionice za učenike razredne nastave, a djeca su zaigranost autora i njegove pjesme popratila s puno smijeha i želje za kreativnom suradnjom, a zatim su i sami napisali puno svojih vlastitih pjesmica.

Uz Noć knjige učenici jedni drugima preporučili što pročitati

U povodu Noći knjige pripravnica Maja Sokač došla je na odličnu ideju i postavila u školskom predvorju plakat „Preporuči mi knjigu“ na koji su učenici lijepili listiće sa svojim prijedlozima. Dobili smo 48 preporuka i 4 komentara.

 

Završetak projekta Čitamo mi u obitelji svi

 

Svake godine u našoj školi naprtnjača s knjigama „putuje“ od obitelji do obitelji.  Projekt je započeo još ujesen, u Mjesecu hrvatske knjige. Početkom travnja naši su trećaši završili s čitanjem odabranih knjiga iz školske knjižnice. Zahvaljujući trudu i angažmanu učiteljice Jasminke Žabčić u projektu su sudjelovale obitelji svih učenika.

U naprtnjači je bilo ukupno osam knjiga. Neke su čitala djeca, neke starija braća i sestre, a neke roditelji. Cilj projekta bio je pokazati djeci kako čitanje u obitelji može biti vrijedno, ali i zabavno.

 

Pohvala Mladoj knjižničarki, zaslužnoj za nove lektirne knjige

 

 Članica skupine Mladih knjižničara, uvelike je zaslužna za nabavu 7 primjeraka lektirnog naslova za 7.r. Djevojčica iz Afganistana, autorice Deborah Ellis. Ona je svojim angažmanom, spretnošću i požrtvovnošću uspjela prodati tridesetak primjeraka doniranih knjiga za odrasle i tako prikupila sredstva za nabavu novih knjiga za našu školsku knjižnicu. Knjižničarka Jasenka Staničić pohvaljuje učenicu i zahvaljuje joj na uloženom trudu i slobodnom vremenu.(U skladu s novim pravilnikom ne objavljujemo imena učenika).

 

28.3. -Dan škole - Kviz o Slavi Raškaj

Mlade knjižničarke  pripremile su za Dan škole kviz o Slavi Raškaj. Održan je u sklopu svečanosti predstavljanja restaurirane spomen -ploče iz 1974. g. s reljefom Slave Raškaj, radom poznatoga kipara Vanje Radauša.

 

21.3. -Svjetski dan poezije

                    Pjesnici su vječno treptanje u svijetu...

                                                                                                 A.B. Šimić

21.2. - Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika u našoj školi obilježen je na satovima hrvatskoga jezika,  na satu razrednika i  u školskoj knjižnici. Mladi knjižničari su pripremili emisiju o materinskom jeziku i snimili je za školski internetski radio "Slavin glas" . U knjižnici su pripremili izložbu knjiga o hrvatskom jeziku i postavili pano o hrvatskoj glagoljici, prvom pismu na kojemu su Hrvati počeli zapisivati svoj materinski jezik.

 

16.2. - Svjetski dan čitanja naglas

Učenici s produženog boravka, zajedno sa svojom učiteljicom Ines Jalševac, obilježili su Svjetski dan čitanja naglas čitanjem ulomaka iz omiljenih slikovnica, knjiga i časopisa u prostoru školske knjižnice.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se kako bi se skrenula pozornost na potrebu i dobrobiti čitanja. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju "Čitaj mi!"  

 

14.2. - Međunarodni dan darivanja  knjiga

U okviru nacionalne kampanje ''Čitaj mi!'' pod sloganom ''Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!'' organizirali smo prikupljanje knjiga i slikovnica za našu knjižnicu. Učenici razredne nastave matrične škole darovali su ukupno 12 slikovnica. Hvala svima koji su se odazvali pozivu!

 

13.2. - Svjetski dan radija 

Naša škola od početka šk. god. 2016./2017. ima svoj školski internetski radio „Slavin glas“. Mladi knjižničari i mnogi drugi učenici snimili su velik broj kratkih radijskih emisija i priloga pod zajedničkim naslovom „Pozdrav iz školske knjižnice“. U povodu Svjetskog dana radija Mladi knjižničari su, zajedno s knjižničarkom,  uredili pano u knjižnici.

 

Preuređenje knjižnice

Naša je knjižnica napokon dočekala temeljitu obnovu. Najprije smo je morali potpuno iseliti. Slijedilo je brušenje i lakiranje parketa (sada knjižnica blista!), ličenje zidova i obnova vrata. Zatim su stigli novi ormari i police. Na kraju je naš domar Ivan Jelenčić napravio nove izložbene panoe.

Knjižničarka zahvaljuje pripravnicama Ivani Lukšić i Maji Sokač na velikoj pomoći oko preseljenja i slaganja knjiga, kao i svim učenicima koji su dobrovoljnim radom uvelike pomogli da knjižnica dobije novio, moderniji izgled. Naravno, velika hvala ravnateljici Gordani Basar koja je svojim zalaganjem osigurala novac za preuređenje.

 

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Mjesec hrvatske knjige  je manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ove je godine posvećen enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu. 

Na plakatu naše školske knjižnice možete vidjeti što je sve u Mjesecu hrvatske knjige namijenjeno našim učenicima.

Družite se s piscima i njihovim djelima!

Projekt za poticanje čitanja "Moja prijateljica knjiga"

Zadnji dan Mjeseca hrvatske knjige obilježen je u Osnovnoj školi Slava Raškaj iz Ozlja projektom “Moja prijateljica knjiga”. Prvi dio priredbe posvećen je enciklopedijama jer Mjesec hrvatske knjige 2017. obilježava se na temu enciklopedija.

U drugom dijelu sudionici su predstavljali knjigu prema svom izboru sastavkom, pjesmom, monologom, dramskom igrom, radijskom emisijom, kratkim filmom, plakatom, kratkom prezentacijom, pomoću različitih web alata, stripom itd. Na kraju je održan kviz pomoću pametnih telefona za odrasle i djecu.

Na priredbi su, osim učenika  iz matične i područnih škola, sudjelovali i učenici iz OŠ Dubovac Karlovac, OŠ Mahično i s posebnim pozdravom putem videoporuke učenici OŠ Vojnić.

Posebna gošća bila je književnica Bojana Meandžija koja je govorila o omiljenim knjigama iz svoga djetinjstva.

 

 

Učenici naše škole bili su na susretu s književnicom Bojanom Meandžijom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj

 

Čitateljski maraton "Danas ti čitam" ( 23.listopada)

u školskoj knjižnici i na školskom radiju "Slavin glas"

 

 

 

 

Kazališna predstava o Tinu Ujeviću

Iva Šimić u ulozi mlade novinarke koja intervjuira Tina Ujevića koji je nakratko došao na ovaj svijet (Antun Tudić)

 

Županijsko natjecanje u čitanju naglas - Karlovac, 27. listopada

Naše predstavnice u mlađoj i  starijoj kategoriji

 

8.9. - Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti obilježili smo plakatom i radijskom emisijom o važnosti opismenjavanja i čitanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Izbor iz pedagosko-psiholoske i metodicke literature.docx
 Popis dostupnih naslova e-lektire.docx
 POPISI LEKTIRE PO RAZREDIMA 18-19 predmetna nastava.odt
 Popis lektire s brojem dostupnih primjeraka u sk. knjiznici.docx
 POPIS LEKTIRE ZA sk. god. 17-18.odt
 Pravilnik o radu sk. knjizn. OS.doc


Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju