preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi  > Knjižnica
Školska knjižnica

Dragi učenici i učitelji! Dobrodošli na stranicu školske knjižnice!

Radno vrijeme: 8 - 14

Knjižničarka: Jasenka Staničić

     Knjižni fond broji oko 5000 primjeraka. Uz knjige, možete prelistavati, čitati i posuđivati časopise (Modra lasta, Drvo znanja, Priroda, Eko revija itd.), poslužiti se referentnom zbirkom ( enciklopedijama, rječnicima, atlasima i drugim priručnicima). Ako trebate pomoć pri izradi referata, plakata ili prezentacija za nastavu, slobodno se obratite knjižničarki za savjet ili upućivanje na izvore znanja.

Knjižnica nudi i uslugu fotokopiranja materijala koji se ne mogu posuditi. 

tel. 047/638-547

e -mail:http://knjiznica@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr

e- lektiru možete naći i koristiti na stranicihttp://lektire.skole.hr

  http://e-knjiznica.carnet.hr

POZOR! Popis naslova e-lektire možete naći u prilogu na dnu stranice.

Popis lektire za tekuću školsku godinu (po razrednim odjelima) nalazi se na dnu stranice u priloženom dokumentu.

Online enciklopediju pronađite na stranici: http://www.carnet.hr/enciklopedija

Obrazovne sadržaje Zagreb- filma potražite na https://baltazar.carnet.hr

Mnoge korisne obrazovne sadržaje potražite na Portalu za škole http://www.skole.hr

Na internetskoj stranici Muzejski portal možete pretraživati edukativne sadržaje koji se izvode u hrvatskim muzejima. Adresa: http://muzejski-portal.hrmud.hr

 

Događanja u knjižnici

Kutak za poeziju: Zima...

 

21.2. - Međunarodni dan materinskog jezika

Međunarodni dan materinskoga jezika u našoj školi obilježen je na satovima hrvatskoga jezika,  na satu razrednika i  u školskoj knjižnici. Mladi knjižničari su pripremili emisiju o materinskom jeziku i snimili je za školski internetski radio "Slavin glas" . U knjižnici su pripremili izložbu knjiga o hrvatskom jeziku i postavili pano o hrvatskoj glagoljici, prvom pismu na kojemu su Hrvati počeli zapisivati svoj materinski jezik.

 

16.2. - Svjetski dan čitanja naglas

Učenici s produženog boravka, zajedno sa svojom učiteljicom Ines Jalševac, obilježili su Svjetski dan čitanja naglas čitanjem ulomaka iz omiljenih slikovnica, knjiga i časopisa u prostoru školske knjižnice.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se kako bi se skrenula pozornost na potrebu i dobrobiti čitanja. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju "Čitaj mi!"  

 

14.2. - Međunarodni dan darivanja  knjiga

U okviru nacionalne kampanje ''Čitaj mi!'' pod sloganom ''Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!'' organizirali smo prikupljanje knjiga i slikovnica za našu knjižnicu. Učenici razredne nastave matrične škole darovali su ukupno 12 slikovnica. Hvala svima koji su se odazvali pozivu!

Učenici koji su darovali knjige i slikovnice: Antonija Žganjer, Ida Puljak, Barbara Kirinčić,Tea Puljak, Jakov i Damjan Komadina, Petra Šimunec, Valerija Vranić, Helena Mlačak, Tena Mojčec, Manuel Mojčec i Lea Blažina.

 

13.2. - Svjetski dan radija 

Naša škola od početka šk. god. 2016./2017. ima svoj školski internetski radio „Slavin glas“. Mladi knjižničari i mnogi drugi učenici snimili su velik broj kratkih radijskih emisija i priloga pod zajedničkim naslovom „Pozdrav iz školske knjižnice“. U povodu Svjetskog dana radija Mladi knjižničari su, zajedno s knjižničarkom,  uredili pano u knjižnici.

 

Preuređenje knjižnice

Naša je knjižnica napokon dočekala temeljitu obnovu. Najprije smo je morali potpuno iseliti. Slijedilo je brušenje i lakiranje parketa (sada knjižnica blista!), ličenje zidova i obnova vrata. Zatim su stigli novi ormari i police. Na kraju je naš domar Ivan Jelenčić napravio nove izložbene panoe.

Knjižničarka zahvaljuje pripravnicama Ivani Lukšić i Maji Sokač na velikoj pomoći oko preseljenja i slaganja knjiga, kao i svim učenicima koji su dobrovoljnim radom uvelike pomogli da knjižnica dobije novio, moderniji izgled. Naravno, velika hvala ravnateljici Gordani Basar koja je svojim zalaganjem osigurala novac za preuređenje.

 

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Mjesec hrvatske knjige  je manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ove je godine posvećen enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu. 

Na plakatu naše školske knjižnice možete vidjeti što je sve u Mjesecu hrvatske knjige namijenjeno našim učenicima.

Družite se s piscima i njihovim djelima!

Projekt za poticanje čitanja "Moja prijateljica knjiga"

Zadnji dan Mjeseca hrvatske knjige obilježen je u Osnovnoj školi Slava Raškaj iz Ozlja projektom “Moja prijateljica knjiga”. Prvi dio priredbe posvećen je enciklopedijama jer Mjesec hrvatske knjige 2017. obilježava se na temu enciklopedija.

U drugom dijelu sudionici su predstavljali knjigu prema svom izboru sastavkom, pjesmom, monologom, dramskom igrom, radijskom emisijom, kratkim filmom, plakatom, kratkom prezentacijom, pomoću različitih web alata, stripom itd. Na kraju je održan kviz pomoću pametnih telefona za odrasle i djecu.

Na priredbi su, osim učenika  iz matične i područnih škola, sudjelovali i učenici iz OŠ Dubovac Karlovac, OŠ Mahično i s posebnim pozdravom putem videoporuke učenici OŠ Vojnić.

Posebna gošća bila je književnica Bojana Meandžija koja je govorila o omiljenim knjigama iz svoga djetinjstva.

 

 

Učenici naše škole bili su na susretu s književnicom Bojanom Meandžijom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj

 

Čitateljski maraton "Danas ti čitam" ( 23.listopada)

u školskoj knjižnici i na školskom radiju "Slavin glas"

 

 

 

 

Kazališna predstava o Tinu Ujeviću

Iva Šimić u ulozi mlade novinarke koja intervjuira Tina Ujevića koji je nakratko došao na ovaj svijet (Antun Tudić)

 

Županijsko natjecanje u čitanju naglas - Karlovac, 27. listopada

Našu školu predstavljale su Helena Šarić u mlađoj i Antea Šoštarić u starijoj kategoriji

 

8.9. - Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti obilježili smo plakatom i radijskom emisijom o važnosti opismenjavanja i čitanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Izbor iz pedagosko-psiholoske i metodicke literature.docx
 Lektira - popis naslova.docx
 Popis dostupnih naslova e-lektire.docx
 POPIS LEKTIRE ZA sk. god. 17-18.odt
 Pravilnik o radu sk. knjizn. OS.doc


Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju