preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

Projekt 6.b razreda "Herbarij" Slave Raškaj

Prošle školske godine 6,b je radio na eko projektu "Ozaljska špilja - moguće stanište šišmiša", koji je nagrađen posebnim priznanjem Saveza društava "Naša djeca" i priznanjem gradonačelnice Gordane Lipšinić. Dokazali su da šišmiši žive u ozaljskoj špilji. Da bi do nje došli, očistili su šumu punu raznovrsnog, pa i opasnog otpada. I ove  godine nastavili su s ekološkim akcijama čišćenja otpada, kao što je akcija "Preko trnja do sporta" koju je medijski pratio i KAportal. http://kaportal.hr/os-slava-raskaj-ozalj-subotu-ciste-okolis i http://kaportal.hr/ucenici-u-ozlju-volonterska-akcija

Razrednica i voditeljica ovih projekata je prof.povijesti Mara Smičiklas.

 

Ove godine odabrali su  za novi projekt odabrali temu vezanu uz lik Slave Raškaj.

        Slikarica Slava Raškaj rodila se u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Naša škola od 1968. godine s ponosom nosi njezino ime. „ Neka ova škola bude njezin spomenik, znak da je njezin narod nije zaboravio“,  - stoji  zapisano u školskoj spomenici.

         Kako bi se pripremili za ovaj  projekt, odlučili su krenuti njezinim tragom. Istraživali su mjesta na kojima je boravila, vidikovce i položaje na kojima je slikala, pisane materijale o njoj i vremenu u kojem je živjela, muzeje i galerije u kojima se čuvaju njezina djela - sve do prostora pred ozaljskom crkvom Svetoga Vida, gdje počivaju Slavini posmrtni ostaci. Trudili su se doživjeti povijesno razdoblje u kojemu je živjela i stvarala te naučiti što više o njoj  i njezinom životu i umjetničkom radu.

     Polazeći od popisa biljaka, osobito cvijeća koje je bilo njezin omiljeni motiv, cilj  je bio što bolje upoznati biljni svijet ozaljskoga kraja. Željeli su posebno upozoriti učenike naše škole na zaštićene vrste. Izradili su herbarij prema  tradicionalnom obliku, ali u kojemu su zaštićene vrste predstavljene fotografijama i crtežima. Željeli su povezati znanje o slikarici sa znanjem o prirodi, osvijestiti važnost bioraznolikosti i suživota s prirodom.

    Istraživali su  literaturu, fotografirali, crtali, surađivali s Gradskom knjižnicom Ivana Belostenca Ozalj,  Zavičajnim muzejom Ozalj, kao i s OŠ Belokranjskega odreda iz Semiča (Republika Slovenija) u sklopu njihovoga projekta Dediščina v rokah mladih. (Baština u rukama mladih). Uživjeli su se u „ovu priču“ i snimili kratki igrani film „Djetinjstvo Slave Raškaj“ u kojemu su prikazali Slavin život, ali i povijest, kulturne znamenitosti i prirodne ljepote Ozlja.

     6.b želi poručiti da priroda u našem gradiću prekrasnih pejzaža, ovjekovječenih na slikama Slave Raškaj, mora ostati jednako lijepa, čista i biološki očuvana kao u Slavino vrijeme.

Polazište im je bio tekst prof dr. Ljudevita Ilijanića o biljnom svijetu ozaljskoga kraja:

„Većina biljaka cvate u rano proljeće, pa su te šume pravi cvjetnjak. Kako li je samo divno prošetati nakon zimskih mjeseci rascvjetanom šumom hrasta kitnjaka i običnoga graba kad se ljepotom svojih cvjetova „nadmeću“ visibaba, jaglac, podlesak, pasji zub, volujsko oko, jetrenka ili procjepak.“

                           Prof.dr. Ljudevit Ilijanić, Biljni pokrov Ozlja i okolice (časopis KAJ 9-11/1976.) str.157.

Kako izraditi herbarij pročitali su na stranicama Bioteke, te za svaku biljku izadili herbarijsku etiketu. http://www.bioteka.hr/modules/uradisam/article.php?storyid=3 Podatke o stupnju zaštićenosti svake od proljetnica našli su u bazi podatakauz pomoć on-line baze podataka Flora Croatica http://hirc.botanic.hr/fcd/  Na ovom projektu učenici su učili kako možemo učiti pretraživanjem internetskih izvora znanja.

Svoje fotografsko umijeće koje je stekla na radionici u OŠ Belokranjskega odreda Semič u Sloveniji, gdje su učenici 6.b razreda sudjelovali kao gosti, pokazala je Lara Graša koja je fotografirala ozaljske proljetnice, a Leonardo Novaković i Mihaela Šimunić istakli su se crtačkim umijećem. U ostalim poslovima istakli su se Elma Nuhanović, Lucija Prebeg, Lorena Guštin (istraživanje, pisanje, gluma u filmu, izrada herbarija, Matija Tek, (istraživanje, skeniranje) Leo Matko, Noel Malatestinić,( informatičari) kao i drugi učenici koji su sudjelovali u pojedinim etapama projekta,no nekima od njih ne smijemo objaviti imena jer nemaju dopuštenje roditelja za podatke i fotografije na školskim mrežnim stranicama.

Fotografije ozaljskih proljetnica (snimila Lara Graša, 15.3.2015.)

  

  

  

  

 

Posebnu pohvalu za požrtvovno odrađeni posao u prikupljanju materijala, ali i za promicanje tolerancije i suradnje među učenicima zaslužio je "dobri anđeo razreda" Anđelko Kos, učenik koji u svakoj prigodi pomaže drugima, iskazuje veliku empatiju prema svima  i zalaže se za mirno  i rješavanje svakog problema. Bravo, Anđelko!

"Herbarij" Slave Raškaj

 

Cijeli "Herbarij" možete prelistati u prilogu ovoj stranici, kao i igrani film koji smo snimili o ovoj temi (skraćenu verziju)

http://issuu.com/jasenkastanicic/docs/herbarij_slave_ra__kaj.docx/

 

 

Obećanje Slavi Raškaj

    Draga naša Slava!

    Svakog jutra, dolazeći u školu, ugledamo Tvoj portret, Tvoju sliku na zidu. Tvoj blagi lik i Tvoje plave oči.

    Ti si tihi anđeo koji nas čuva. Ostavila si nam slike kojima se dive mnogi naraštaji. Zato ćeš  zauvijek ostati urezana u srca svih nas koji živimo ovdje gdje si Ti nekoć živjela, hodala i udisala ozaljski zrak, gledala prekrasnu prirodu i slikala. Svojim si kistom naslikala Stari grad, našu zelenu Kupu, visoko drveće i bujne šume…

    Naša škola ponosno nosi Tvoje ime.  Ime  djevojke koja je unatoč svim problemima uspjela  pronaći pravu sebe. I zato nas Ti, tihi naš anđele, svojim primjerom tješiš kada smo tužni. Tada se sjetimo Tebe i svih teškoća koje si morala u životu svladati. Tada shvatimo da su naši problemi sitnica u usporedbi s Tvojima.

   Naš Ozalj je nadaleko poznat po Tebi i Tvojim slikama. Poznat je zahvaljujući Tvojim akvarelima i pastelima. Stručnjaci kažu da u njima ima više svjetla, sunca, boje i atmosfere, slikarstva i Europe nego u mnogim djelima drugih umjetnika Tvoga vremena.

    Naš Ozalj je i dalje lijep kao u Tvoje vrijeme. I dalje bistra zelena Kupa teče našim krajem. I dalje šume šušte i ptice pjevaju. Obećavamo Ti da ćemo čuvati ljepotu našeg gradića i paziti da takav zauvijek ostane.

    Hvala Ti na Tvojim divnim slikama!

                                                                                                                           Elma Nuhanović, 6.b

I dalje su nastavili s eko akcijama http://www.ozalj.hr/index2/naslovnica-mainmenu-1/zbivanja/1694-eko-dan-kole.html   te se, kao  eko škola pridružili akciji "Zelena čistka" http://www.ozalj.hr/index2/naslovnica-mainmenu-1/zbivanja/1683-akcija-ienje-okolia-p-trg.html .

Javno predstavljanje projekta na priredbi "Naš kraj zeleni je raj" - 27. svibnja 2015.

http://www.ozalj.hr/index2/naslovnica-mainmenu-1/zbivanja/1772-priredba-qna-kraj-zeleni-je-rajq-dodjela-nagrada-i-promoviranje-panonskog-lista-i-ljetopisa.html

 

 

 


Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala  koji će se koristiti u šk. godini 2021./2022. Za pregled udžbenika i radnih materijala pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju