preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi
Ozalj
Upoznajte naš lijepi gradić s bogatom kulturno – povijesnom tradicijom…
 
DOBRODOŠLI U OZALJ!
       Smješten u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na mjestu gdje brdski krajolik prelazi u ravničarski, Ozalj se ponosi skladnim prožimanjem prirodnih ljepota i povijesnoga nasljeđa.
       Na vapnenačkoj litici, ponad tihe, zrcalne Kupe, uzdiže se zrinsko-frankopanski stari grad, simbol Ozlja i srce njegovoga povijesnog razvitka. Unutar zidina, kao i u okolici mjesta, arheolozi su pronašli tragove življenja iz prapovijesnih i rimskih vremena. Burna povijest, požari, rušenja i brojne pregradnje, mijenjali su lice grada iz stoljeća u stoljeće.
 
      Jeste li znali da prvi zapis o ozaljskome starom gradu potječe iz 1244. godine?

      Uklesani tragovi na starim zidinama grada čuvaju spomen na njegove davne gospodare.

      Srednjovjekovni je Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih, od 1550. godine.
       U grad se ulazi s južne strane, preko drvenoga mosta koji je do 1821. bio pomičan. Ulaznu je kulu 1599. dao podignuti Juraj Zrinski. Od starijih se građevina ističe branič- kula, gotička kapela te palas (palača Zrinskih) koju je 1556. dao izgraditi slavni sigetski junak Nikola Šubić Zrinski.
 
        Znate li da su slavni Ozaljski književno - jezični krug tvorili najveći i najugledniji intelektualci sjeverne Hrvatske u drugoj polovici 17. stoljeća? 
Hrvatski velikaši i velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, Petrova supruga i Franova sestra Katarina Zrinski te znameniti jezikoslovac Ivan Belostenec, autor velikog rječnika „Gazofilacij“ i prior obližnjeg pavlinskog samostana na Sveticama – svi su oni ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti i kulturi. Tragičnim glavosjekom u Bečkom Novom Mjestu 1671.godine zauvijek je prekinut tijek hrvatskoga procvata na političkom, gospodarskom i kulturnom polju, na čelu s obiteljima Zrinskih i Frankopana. „Navik on živi ki zgine pošteno“, ispjevao je mladi Fran Krsto Frankopan proročanski stih koji nas uvijek podsjeti na hrvatske velikane koji su i u Ozlju stvarali hrvatsku povijest.
     Prema svojoj vrijednosti ozaljski stari grad pripada prvoj spomeničkoj kategoriji, a u njemu je smješten Zavičajni muzej s vrijednom arheološkom, kulturno-povijesnom, etnografskom i sakralnom zbirkom.
     Na brežuljku, sučelice starome gradu, ističe se barokna crkva Svetoga Vida iz sredine 18. stoljeća.
 
     Znate li da je jedna od prvih hidroelektrana u Hrvatskoj izgrađena u Ozlju još 1908. godine?
      Stara ozaljska Munjara ističe se ljepotom kamene arhitekture, ali i dobro održavanim strojevima koji još besprijekorno rade.

    

 Uz cestu prema drevnom selu Trgu, smješten je slikoviti etnološki park s drvenim kućicama sa slamnatim krovom i gospodarskim objektima s izvornim inventarom.
       Ljepotu ozaljskih krajolika ovjekovječila je i proslavila najveća hrvatska akvarelistica, slikarica Slava Raškaj, rođena u Ozlju 1877. godine.
       Smješten između pitomih brežuljaka i smaragdnozelene Kupe, oplemenjen spomenicima svoje prošlosti i tradicije, današnji je Ozalj  gradić koji vas srdačno poziva da ga obiđete i bolje upoznate!
 Jasenka Staničić, prof.
Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2022./2023. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju