preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > Naslovnica
Vijesti

Završna priredba s podjelom nagrada i priznanja

Autor: Jasenka Staničić, 10. 6. 2017.

Ova školska godina bila je osobito uspješna za učenike Mihaelu Šimunić, Juricu Razumića i Anju Tuškan koji su ostvarili vrhunske rezultate na državnoj razini. Na prigodnoj svečanosti predsjednica Školskog odbora Dubravka Sučec uručila im je darove u znak zahvalnosti  i potpore koju im škola pruža.  Posebno je istakla i veliku ulogu njihovih mentora Dušanke Galez, Predraga Matka i Katice Graša.

Posebnu nagradu dobio je i najbrži čitač u generaciji 2. razreda Leon Lukunić, čija je razredna učiteljica Jasminka Žabčić.

Predsjednik Ekološkog društva Žumberak Josip Šintić podijelio je priznanja i darove mladim literatima koji su sudjelovali na Literarnom natječaju Ekološkog društva Žumberak.

  U programu su sudjelovale male polaznice Plesne radionice Ozalj Studija 23 koju vodi poznata plesna pedagoginja Vera Mitrović Vrbanac, učenici 1. razreda pod vodstvom učiteljice Jasminke Trpčić i mladi pjevači koje je uvježbala profesorica Melita Mataković-Rožić.

U prilogu možete pročitati članak g. Josipa Šintića u kojemu su navedeni rezultati Literarnog natječaja ED Žumberak i objavljeni nagrađeni učenički radovi.

 

OŠ «Slava Raškaj», Ozalj  EKOLOŠKO EDUKATIVNA AKACIJA

Piše Josip Šintić, prof. psihologije, Predsjednik Ekološkog društva Žumberak

OŠ «Slava Raškaj» u Ozlju pripada Međunarodnoj mreži ekoškola. Učiteljsko-nastavno osoblje s ravnateljicom Gordanom Basar, nastoje da  cjelokupni rad škole bude prožet ekologijom. I papa Franjo u svoj enciklici LAUDATO SI ´piše o brizi za zajednički dom i čovjeka i prirode.

Dan planeta Zemlja obilježava se radno kao Eko-dan škole. Ove su godine učenici 1. i 3. razreda MŠ Ozalj, koji već znaju koliko je važno za održavanje zdravog okoliša razvrstavanje otpada, to pokazali praktičnim radom, te su kroz radionicu s učiteljicama Jasminkom Trpčić, Katicom Graša i Ines Jalševac, istražili postupak recikliranja starog papira. Novi papir recikliran od starog iskoristili su na satovima likovne kulture. Učenici na svoj Eko-dan uređuju unutrašnjost školske zgrade, igralište i okoliš, sade ekološki krumpir, a voćarska sekcija uređuje  voćnjak. Škola je prošlu jesen dobila novouređenu školsku dvoranu. Već više godina «Slavini planinari» obilaze atraktivne planinarske destinacije, a predlažemo im da to bude pod geslom «Upoznajmo Domovinu da bismo je voljeli». Pod vodstvom učiteljica i planinarki Sandre Prebeg i Mirjane Petrunić tijekom svibnja obišli su najljepše predjele Gorskog kotara kod Skrada, nadaleko čuveni Vražji prolaz i Zeleni vir.  Škola njeguje i izvanučioničku nastavu, a ove godine su učenici razredne nastave posjetili Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom, a potom su obišli i župnu crkvu i spomen sobu bl. Alojzija Stepinca u Krašiću, a također su posjetili i Celovec i Zagreb,  gdje im je održana terenska nastava.   OŠ «Slava Raškaj» je sredinom svibnja bila domaćin 18. županijske smotre učeničkih zadruga, koju je svečano otvorila ozaljska gradonačelnica mr. sc. Gordana Lipšinić. Na lijepo uređenim panoima našli su se ukrasni  proizvodi i igračke izrađene od drva i ostalih prirodnih materijala, a učenička zadruga škole «Kotačac», je predstavila eko-torbice za pametne telefone i tablete, koje su izrađene od pamučnog materijala i ukrašene vunenim platnenim remenom, vezom, staklenim i drvenim perlicama. 

OŠ «Slava Raškaj» se osobito ponosi brojnim nadarenim učenicama i učenicima. Svojim literarnim radovima u sklopu literarnog natječaja ED Žumberak se ranijih godina osobito isticala Magda Lipšinić, a zadnjih godina Mihaela Šimunić, koja je ove godine kao učenica VIII. r. već po drugi put državna prvakinja iz hrvatskog jezika, a osvojila je i peto mjesto iz geografije. Učenica Anja Tuškan sudionica ovogodišnjeg literarnog natječaja ED Žumberak osvojila je prvo mjesto u Hrvatskoj na Međunarodnom matematičkom natjecanju «Klokan bez granica.» Učenik Jurica Razumić osvojio je 4. mjesto na natjecanju iz informatike, a potom i 3. mjesto na Državnom natjecanju mladih tehničara iz automatike. U povodu Noći knjige, koja se u osnovnim i srednjim školama obilježava kao matineja, knjižnica škole koju vodi Jasenka Staničić, prof., zajedno s  razrednom  učiteljicom  Katicom  Graša, organizirale su književni «domjenak» za učenike 3. r. Učenici su jedni drugima naglas čitali odabrane šaljive tekstove – proze i poezije poznatih hrvatskih književnika. Cilj je bio pridružiti se nacionalnom programu za popularizaciju knjige te se zabaviti uz duhovite književne tekstove i doživjeti da se uz knjigu može ugodno provesti vrijeme.

Glavne teme ovogodišnjeg, osmog  literarnog natječaja ED Žumberak, bile su «Otpad nije smeće» i «Ljepote moga zavičaja». Od strane učiteljica - nastavnica selekcionirane radove ocjenjivalo je osmeročlano stručno prosudbeno povjerenstvo ED Žumberak.

Ovogodišnji literarni natječaj  potaknuo je stvaranje vrijednih pjesama spjevanih «po domaće», za neki budući  zbornik kajkavske poezije ozaljskog kraja.

U kategoriji učenika VI. r. iz MŠ Ozalj,  za literarni pjesnički izričaj «po domaće» i ekološku osviještenost izraženu pjesmom, I. nagradu je dobio Jakov Vrbanek za pjesmu  «Vivodina», II. nagrada je ravnopravno dodijeljena Luki Guštinu za pjesmu «Moja Vivodina» te Ani Vergot za pjesmu «Saki dan ja van izajdem», a III. nagrada dodijeljena je Luki Guštinu za pjesmu «Moje tršče». Svi učenici nastavnice Karle Lenuzzi Jakšić.

U kategoriji učenika IV. r., iz PŠ Podbrežje nagradu za literarni izričaj i ekološku osviještenost primili su Ivana Bakin za sastav «Prirodne ljepote mog zavičaja» i Patrik Bakin za sastav «Moj prekrasni zavičaj», oboje učenici učiteljice Valentine Lukežić.

U kategoriji učenika III. r., MŠ Ozalj, I. nagrada za literarni izričaj i ljubav prema Ozlju izraženu sastavom «Moj zavičaj» dodijeljena  je Marti Sračić,  II. nagrada za literarni izričaj i ekološku osviještenost dodijeljena je Zvonimirau Štruclju za sastav «Otpad nije smeće», a III. nagrada za literarni izričaj i ekološku osviještenost dodijeljena je Anji Tuškan za sastav «Otpad nije smeće» i Lari Janžetić za sastav «Otpadu nije mjesto u prirodi».

Priznanja edukativno-ekološki i literarni odgoj učenika su zaslužile i mentorice učenika: nastavnica Karla Lenuzzi Jakšić te  učiteljice Katarina Graša i Valentina Lukežić.Za pokretanje projekta «Botanički žumberački kutak» u Podbrežju dodijeljeno je priznanje učiteljici Mariji Šoštarić, PŠ Podbrežje, te posebno priznanje knjižničarki Jasenki Staničić, prof., za suradnju i zalaganje u realizaciji literarnog natječaja te priznanje ravnateljici OŠ «Slava Raškaj», Gordani Basar, dipl. učiteljici za ekološku usmjerenost škole i suradnju s Ekološkim društvom Žumberak. Priznanja i nagrade uručeni su dobitnicima na izvrsno organiziranoj svečanoj dodjeli u OŠ «Slava Raškaj», u Ozlju.

UČENIČKI RADOVI

           Vivodina

 

Sakog dana ja krenem

Da se v breg popenjem,

Gledam kak trsja zore

I ljude v njemu kak se more.

 

Tješko je to težačko delo

Za to ni treba fino odelo,

Samo zami kosu, srp i špricu

I bu ti curil znoj po licu.

 

Z vrha brega krećem

I staroga dedu dotječem,

Meni v puduljicu toči

A bome i on kola koči.

 

Prema mjeni s procenjom ide tjeta Lenka,

A s Lovranca već poldan klenka,

Z montroni težaki čakado obeda,

Saki od njih v procenju gleda.

 

Trsje, loze i livade zelene

Se to okružuje mjene

Teke lepote ima

Samo moja Vivodina.

 

Jakov Vrbanek, 6.r.

Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić

 

     Moja Vivodina

 

Nigdi mi tak lepo nije.

Na brego me Sonce grije

 

Trta do trte

Gizdavo se širi,

A iz trsja stari oča viri.

 

Jesen kad bliže dojde,

Rado se u trsje pojde.

 

Dojdite knam, vsaki nas zna,

Vina dobrega vsakom se da.

 

Kad naveče Mesec zasvetli

I zidenjica se nemre zapreti,

Niš drugo se ne čuje

Sosed saz sosedo nazdravljuje.

 

Luka Guštin, 6.r.

Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić                   

Saki dan ja van izajdem

 

                                                  Saki dan ja van izajdem,

                                                  Da se s Nikom najdem,                               

                                                   da bi se družile,

                                                   malo popevale

                                                  i lepo se zabvile

                                                 

                                                  Saki dan ja van izajdem,

                                                  da si svoga cucka najdem,

                                                  da se prejdem s njim po selu,

                                                  da vidim pri kakvem su ljudi delu.

 

                                                  Saki dan ja van izajdem,

                                                  Da se s toplim suncem najdem,

                                                  Da vidim dal greje vrt i gredice,

                                                  Ki rastu moje jagodice

 

                                                  Saki dan ja van izajdem,

                                                  da se s plavim nebom najdem,

                                                  da se skupa ogledamo po kraju,

                                                   po mom lepom zavičaju.

 

                                                                                                         Ana Vergot, 6. r.

Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić

 

Moje tršće

 

Na brdu gledam

Moje tršće    

Koji blista pod   (POD=ŠTAGALJ)

Ranjim suncem jesenjem

Pun zlatih grozdova

Čak, ftičice popevajo

I gnezdo svijajo

U mom tršću.

Luka Graša, 6.r.

Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić

 

Prirodne ljepote mog zavičaja

 

            Moj zavičaj je za mene poseban. Izrazito ga volim, jer u njemu sam ipak odrasla. Moj zavičaj ima jednu prelijepu bistru rijeku – Kupu. Seoske livade prekrasne su i plemenite. Po njima kao da su rasipani šareni cvjetovi. U mom zavičaju kuće su vrlo blizu i svi smo mi baš kao velika obitelj. Svi pomažemo jedni drugima i volimo se. Prekrasne šume blistaju od mladog lišća. Jednostavno je sve savršeno, baš kako treba i biti.

            Baš zbog ovih prirodnih ljepota ja obožavam svoj zavičaj. Ne bih u njemu ništa promijenila. Ne bih ga mijenjala ni za što na svijetu.

 

                                                                                              Ivana Bakin, 4. razred

                                                                                              PŠ Podbrežje

                                                                                              Mentorica: Valentina Lukežić

 

 

Moj prekrasni zavičaj

 

            Moj zavičaj je lijep zato što ima rijeku Kupu, prekrasne livade i mnogo, mnogo biljaka i životinja.

            Rijeka Kupa je zelenkaste boje. Ima mnogo raznovrsnih riba, na primjer: štuke, šarane i drugo. Livade u proljeće pune su raznovrsnog cvijeća, a ima i vjesnika proljeća. A tek drveće vidjeti u proljeće, to je prava divota! Drveće počne pupati. Kod moje kuća je jedna dunja. Ona je u proljeće počela pupati roze cvjetiće.

            Volim svoj zavičaj jer je prekrasan. I vi, djeco, čuvajte cijelu Zemlju i ne bacajte smeće. Nemojte čekati da Zemlju rastužite, nego je razveselite!

                                                                                              Patrik Bakin, 4. razred

                                                                                              PŠ Podbrežje

                                                                                              Mentorica: Valentina Lukežić

 

 

MOJ ZAVIČAJ

 

Moj zavičaj je poznat po starom gradu Ozlju. Tamo su živjeli Zrinski i Frankopani. A sad je u njemu muzej.Tata mi je rekao da govorimo kajkavski. Imamo mi crkvu svetog Vida. U crkvu idemo svake nedjelje i za blagdane.U našem je zavičaju i stara hidroelektrana zvana Munjara. Ona je jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Izgleda poput malog dvorca.

Naš zavičaj je brežuljkast. Kroz njega teče rijeka Kupa. U njoj se ljeti kupamo i družimo s prijateljima.Kod sela Trga ima puno njiva na kojima se sadi puno povrća.

Naš zavičaj je poznat po slikarici Slavi Raškaj. Ona je bila gluhonijema. Voljela je slikati dijelove našeg zavičaja i mrtvu prirodu. Umrla je mlada zbog bolesti. Po njoj je nazvana i naša škola u kojoj polazim 3. razred.Naš zavičaj je lijep i zato što ima puno šuma i livada. Ozalj je malen grad. Volim ga zbog ljepote i mira koji mi daje.

 

                                                                                             Marta Sračić, 3. razred

                                                                                             Mentorica: Katica Graša

OTPAD NIJE SMEĆE

 

Bila jedna stara boca. U njoj je bilo samo paučine i ničeg drugog.

Živjela je na podu u Markovoj sobi.Jednog je dana mama natjerala Marka da bocu baci u smeće. Ali Marko nije bacio bocu u smeće već u spremnik za staklo. Kamion je sadržaj spremnika odvezao u tvornicu gdje su bocu ubacili u peć. Na visokoj temperaturi su je rastopili i napravili novu bocu. Poslali su je u tvornicu pića i ponovo napunili, a zatim poslali u trgovinu.Kupio ju je Marko jer je u njoj bila coca cola, a on voli coca colu.

Kupio ju je i ponio kući.

 

 

                                                          Zvonimir Štrucelj, 3. razred

Mentorica: Katica Graša

OTPAD NIJE SMEĆE

 

Bila jedna limenka puna soka od jabuke. Stajala je u dućanu dok je nije kupio dječak Marko.

Cijelu ju je popio.

Umjesto da je baci u kantu za limenke, bacio ju je na tlo. To je vidjela djevojčica Maja podigla ju je i bacila u reciklažni sanduk.

Tad započinje priča o limenci! Nakon što je bačena u sanduk prošla je velik put. Prvo je išla u jedan stroj gdje je otopljena i bačena u kalupe, pa su je opet pretvorili u limenku.

Ponovno su je napunili sokom od jabuke i opet je završila na policama dućana.

 

                                                                     Anja Tuškan, 3. razred

Mentorica: Katica Graša

 

OTPADU NIJE MJESTO U PRIRODI

 

U jednoj predivnoj šumi živio je jedan zečić.Zvao se je Bibo i jako se je volio igrati.
Jednog dana odlučio je krenuti u šetnju šumom a da nije pitao mamu i tatu smije li ići.

I tako on krene. Ulazio je sve dublje i dublje u šumu.. . A zatim je osjetio odvratan smrad. Vidio je sovu Sveznalicu koju je upitao zna li ona kakav je to smrad.

Sova mu odgovori: „Čovjek stvara smeće koje zagađuje prirodu.“ I sova Sveznalica odleti dalje. Bibo se malo zabrine i poželi vidjeti što je to smeće. Otišao je do mjesta odakle se širio smrad i vidio tvornice i oko njih smeće. Vidio je i lovce i drvosječe.

Bibo zadrhti od straha i brzo otrči kući. Kad je stigao doma sve je ispričao mami i tati pa su morali sazvati životinjski savjet.  Životinje protiv ljudi. Ljudi su se uplašili tolikih životinja  da su otišli sa svojim smećem i isključili tvornice. Svi su bili sretni i zadovoljni.

Pouka: Na bacajte smeće u prirodu jer će je zagaditi.

            

 

                                                                     Lara Janžetić, 3. razred

Mentorica: Katica Graša

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju