preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > Naslovnica
Vijesti

Važna obavijest u svezi sprječavanja crijevnog parazita " dječje gliste"

Autor: Andreja Plavetić, 28. 2. 2018.

Poštovani,

Škola želi spriječiti širenje crijevnog parazita "dječja glista" pa apeliramo na sve učenike i članove njihovih obitelji da pojačano vode brigu o vlastitoj higijeni i čistoći uopće.

 

KAKO SE PRENOSI I ŠIRI?

Parazit se prenosi isključivo s čovjeka na čovjeka. Ne prenosi se kapljično i naziva se još "bolest prljavih ruku". Kod male djece prenosi se češće, kod odraslih vrlo rijetko. Jajašca "žive" u crijevima i tijekom spavanja izlaze van. Nakon vršenja nužde moguće je da se prilikom brisanja nađu na ruci, vrlo su ljepljiva. Manja djeca se intenzivnije igraju,  češće spavaju, presvlače se i više su u dodiru pa se lakše zaraze. Starija djeca i odrasli mogu pranjem ruku i pojačanom brigom o vlastitoj higijeni u potpunosti izbjeći zarazu.

 

ŠTO AKO SE NETKO ZARAZI?

Ukoliko netko od ukućana ima zarazu, svi ukućani trebaju popiti lijek. 

Već sljedeći dan zaraženi učenik smije ići u školu jer jedna tableta lijeka uništi gotovo sve parazite. Nakon dva tjedna pije se još jedna tableta koja tada uništi parazite koji su se eventualno zadržali.

 

KAKO MOŽEMO SPRIJEČITI ZARAZU?

Važno je da nakon obavljanja nužde ruke temeljito operete toplom vodom i SAPUNOM. Učenice koje imaju dugačke nokte trebaju temeljito četkom oribati nokte.

Nije potrebno kupovati dezinfekcijske maramice jer je parazit otporan na dezinficijense. Temeljito i često pranje ruku je dovoljno, osobito prije i nakon nužde i prije i nakon jela.

 

U školi smo svi veliki, imamo 6 ili više godina, znamo kako se peru ruke pa se možemo i zaštititi!

 

Ove savjete dobili smo od Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

 

 

 

 
Školski radio

 

 

 

 

Naši učenici sudjeluju u stvaranju programa internet radija Slavin glas.Naš program pratite na http://slavin-glas.live ili  preuzmite android app

Priloženi dokumenti:
slavinglas.apk

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika koji će se koristiti u šk. godini 2017./2018.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju