preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > O školi  > Povijest
Povijest škole

         Povijest ozaljskoga školstva započinje 1856. godine, polaganjem kamena temeljca za izgradnju školske zgrade u selu Trgu. Ozalj tada još nije imao školu pa su i ozaljska djeca nastavu polazila u Trgu, sve do 1875. godine kada knez Albert Thurn i Taxis, vlasnik starog grada Ozlja, ustupa pet prostorija u dvorcu za rad pučke škole. 

         Početkom 20. stoljeća ozaljsko školstvo bilježi napredak. Godine 1910. škola broji ukupno 182 polaznika.

         Tridesetih godina 20. stoljeća upravi ozaljske škole je od strane novih vlasnika staroga grada, Družbe Braće hrvatskoga zmaja, otkazana najamnina. Stoga se  šk. god. 1931./32. škola seli iz staroga grada u iznajmljeni privatni prostor Stjepana Kovačića, vlasnika prve ozaljske gostionice i poznatoga svratišta.

         Godine 1938. ostvaruje se velika želja domaćeg stanovništva. Napokon je započela gradnja nove školske zgrade. Godine 1940. škola je stavljena pod krov, ali za njezino daljnje uređenje nije bilo novaca.

     Nastava se u prvim ratnim godinama izvodila gotovo redovito. U proljeće 1941. donosi se odluka o konačnom uređenju školske zgrade. Nažalost, 1943. godine u školske prostore useljavaju talijanski i njemački vojnici koji uništavaju školsku spomenicu, etnografsku zbirku, imenike i dnevnike.

        Školska je zgrada dovršena tek  poslije Drugog svjetskog rata. Nastava se održavala u jednoj učionici u prizemlju, a tijekom šk. god 1948./49. uređuje se prizemlje zgrade.

      U jesen 1848. otvoren je 1. razred Škole učenika u privredi. Učenici su izučavali  za stolara, bravara, krojača, postolara i trgovca, a drugi razred nastavljali u Karlovcu.

      Pedesete su godine donijele napredak. Tri su učionice opremljene novim namještajem. Godine 1950. osnovnu školu pohađa 525 učenika.

     Ozaljska škola postaje centar kulturnoga i društvenog života. Učitelji su bili nositelji narodnog prosvjećivanja putem održavanja različitih tečajeva za pučanstvo.

     Krajem šezdesetih, točnije 1968. godine,  škola dobiva ime po ozaljskoj slikarici Slavi Raškaj.

     Početkom sedamdesetih škola broji 43 odjela s više od 1300 učenika. Statutom se određuju tri matična područja – Ozalj, Kamanje i Jaškovo.

    Tako velikoj školi bila je neophodna izgradnja nove zgrade. Ozaljska je općina 1972. godine započela pripreme za  njezinu gradnju. Današnja zgrada matične škole u Ozlju izgrađena je i svečano otvorena 1974. godine. Tadašnji ravnatelj Filip Cigić uvelike je zaslužan za njezinu izgradnju i opremanje.

     Godine 1975. ozaljskoj je školi pripojena dotada samostalna škola u Vivodini čiji se  učenici od tada  prevoze na nastavu u Ozalj.

     Početkom osamdesetih dolazi do reforme srednjeg školstva. U Ozlju se otvara srednjoškolski Centar za odgoj i obrazovanje s dva osnovna razreda. Centar djeluje u zgradi ozaljske osnovne škole. Time se pogoršavaju uvjeti rada jer prostor postaje skučen, a nastavna pomagala i sredstva za nastavu nedostatni, Stoga se Centar nakon dvije godine rada ukida.

   U skladu s trendom spajanja u velike radne organizacije koji vlada osamdesetih godina,  ozaljska se škola u  šk. godini 1984./85. udružuje s Osnovnom školom Žakanje.

    Devedesetih, u samostalnoj Republici Hrvatskoj uspostavljena je nova mreža škola te se OŠ Žakanje s pripadajućim područnim školama opet odvaja. Ozaljska škola ostaje samostalna s područnim školama: Vivodina, Vrhovac, Podbrežje, Trg, Zorkovac, Mali Erjavec, Police, Hrašće i Lović Prekriški. Broj učenika se iz godine u godinu smanjivao te su škole u Hrašću, Loviću Prekriškom i Policama  prestale s radom.

      Danas ozaljsku školu pohađa 371 učenik u 26 razrednih odjela. S njima rade 43 učitelja, tri stručna suradnika, a na dužnosti ravnateljice od ožujka 2015. je Gordana Basar, dipl. učiteljica sa stručnim zvanjem savjetnice.

Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2022./2023. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju