preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

Mladi knjižničari

Mladi knjižničari bili su od velike pomoći knjižničarki pri organizaciji i provedbi projekta i kviza "Znanje je svjetlo", održanog u povodu Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj. Valerija Ferenac izvela je monolog "Slijepac" Zvonimira Baloga, Mateja Bosiljevac i Martina Novosel su čitale poeziju o svjetlu, a uz njih je nastupila i Lukrecija Guštin u ulozi knjižničarke koja odgovara na mnogobrojna dječja pitanja o svjetlosti.

 

 

Posjet Sanje Pilić u povodu Dječjeg tjedna i projekta Mladi poduzetnici: s Mojom prvom knjigom do naše prve zarade! Mladi knjižničari sudjelovali su u pripremi susreta i izvedbi igrokaza "Igra naslova" koji se sastoji od naslova brojnih knjiga naše gošće. Igrokaz je napisaka profesorica pripravnica Marija Mesarić, a odigrale su ga Valerija Ferenac, Martina Novosel i Mihaela Šimunić.

Valerija, Martina i Mihaela sa Sanjom Pilić i profesoricom Marijom Mesarić

Nakon niza godina, od jeseni 2014. u školi opet imamo skupinu "Mladih knjižničara". Družina za sada ima osam članica koje marljivo uče kako knjižnica funkcionira, upoznaju računalnu posudbu i rade na zaštiti knjižnične građe. Također aktivno sudjeluju i u kulturnoj i javnoj djelatnosti školske knjižnice.

U povodu Dječjeg tjedna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca gostovao je poznati novinar i književnik Mladen Kušec. Susretu su bili nazočni i članovi naše družine. Antea Šoštarić napisala je o tome članak za naše Vijesti ( na naslovici školske mrežne stranice) i snimila nekoliko fotografija.

Mladen Kušec (snimila Antea Šoštarić)

Mladi knjižničari u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica uče izrađivati umne mape. Izrađuju i plakate kojim želimo popularizirati mentalne mape.

Mapu je izradila Leona Radović, 5.b

U povodu početka Mjeseca hrvatske knjige mladi knjižničari su prodajom doniranih knjiga za odrasle - prikupili 560 kn za školsku knjižnicu i nabavu lektirnih naslova. Knjige su prodavale: Leona Radović, Valerija Ferenac i Paola Ivić.

Prodaja knjiga i prikupljanje novca za školsku knjižnicu

 

Mladi knjižničari sudjelovali su u pripremi kviza za poticanje čitanja Bajkoteka u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca u Ozlju, 23. listopada 2014. u 18 sati. Iz skupine Mladih knjižničara u programu sudjeluju Antea Šoštarić, Leona Radović, Helena Cabor i Sara Krčelj. Natjecali su se učenici 4. razreda. U prilogu je pozivnica za ovaj događaj.

.....................................................................................................................................................................................................................

Članica Mladih knjižničara Antea Šoštarić napisala je priču "Čarobna knjižnica". Ovdje je možete pročitati.

 

ČAROBNA KNJIŽNICA

     Bila jednom jedna stara škola. Ondje je, u nekadašnjem stanu za učitelje, živjela djevojčica Ana. Ona je bila siroče. Nikad nije tražila novac, nego papire i olovke. Po cijele dane je pisala priče,bajke i ozbiljne priče iz života. Imala je bujnu maštu.

    Kad je odrasla, postala je književnica. Živjela je u velikoj kući i napisala puno knjiga. Većina je bila za djecu. Tada se sjetila svojeg prijašnjeg doma. Posjetila ga je i još je bio tamo. Razmišljala je i dosjetila se!!! Nakon mjeseci rada, pretvorila je  staru školsku zgradu  u prekrasnu knjižnicu. Sve njezine  knjige koje je ikada napisala bile su tamo. Bilo je i puno knjiga drugih pisaca. Svaki dan tamo je došlo barem pedesetero  djece. Knjige su se brzo posuđivale i puno čitale.

      Tako je bilo sve do jednoga dana kada je knjižnica iznenada odletjela s Anom i puno djece.  Čim su otvorili  vrata, nije se vidjelo nebo nego neka neobična zemlja. Bila je posebna jer su tamo bili likovi iz Aninih knjiga. Bili su živi, kretali su se. Djeca su se družila s njima cijeli dan. Kada su se svi vratili u knjižnicu, ona je opet poletjela. Kad su otvorili vrata, vidjeli su da se nalaze u moru, ali mogli su disati! A onda su svi plivali s ribama,dupinima i ostalim morskim životinjama.

      Sljedeći dan su opet  poletjeli ,otvorili vrata…  A sad su bili u…SVEMIRU!!! Nakon nekoliko sati šetnje po Mjesecu, djeca i Ana su opet ušli u knjižnicu, otvorili vrata -  ali sada su se opet našli na starom mjestu. Djeca su shvatila da je ovo čarobna knjižnica. Književnica Ana bila je njihova dobra vila. U čarobnu knjižnici i dalje su dolazila djeca. Svaki dan su putovala u čaroban svijet priča. Svi su tako živjeli sretno , a knjižnica i danas ovdje. BAŠ U OVOJ ŠKOLI I NA OVOM MJESTU!!!!!!!         

 

Antea Šoštarić, 5.b

 

Mladi knjižničarI napravili su plakat s porukama i postavili ga na vrata knjižnice. Na njemu piše: Knjige volimo, njegujemo ih i omatamo folijom. Želimo im puno čitatelja! Nama su knjige važne i dragocjene. Cijenimo ih zbog mudrosti, a mudrost nam je svima potrebna!

 

 POHVALA  I ZAHVALA

Tri izuzetno marljive i kreativne učenice iz 6.a razreda dale su novi zamah radu Mladih knjižničara. To su Mateja Bosiljevac, Lukrecija Guštin i Martina Novosel iz 6.a. Veoma zainteresirane za rad u knjižnici, u nju dolaze prije i nakon nastave i na svakom odmoru. Odlično su svladale snalaženje u knjižnici te pomažu korisnicima. Naučile su samostalno zaduživati i razduživati građu u računalnom programu MetelWin. Omataju knjige zaštitnom folijom, čiste prašinu s polica, slažu knjige prema dobnoj i UDK klasifikaciji. Ovim putem im želim zahvaliti na velikoj pomoći i angažmanu!

knjižničarka Jasenka Staničić

Mjesec ožujak protekao je u znaku priprema za Dan škole, održan 27. ožujka s programom posvećenim sjećanju na Slavu Raškaj. Mladi knjižničari su vrijedno pomagali u sređivanju podataka o likovnim radovima, pristiglim na naš Natječaj "Slavini mladi akvarelisti", sortiranju radova i svim drugim potrebnim poslovima u vezi s pripremanjem programa. Na samoj priredbi imali su kratak nastup, ali su se za njega dugo pripremali istražujući postojeću literaturu o Slavi Raškaj te njezin trag u djelima književnika i drugih umjetnika.

U travnju su oprali i presložili police s knjigama, časopisima i elektroničkom građom. Časopise smo presložili.

U svibnju se pripremamo za završnu školsku priredbu. Ozračje u knjižnici veoma je veselo jer su mlade knjižničarke postale mažoretkinje  ( dio članica družine u slobodno vrijeme trenira mažoret ples). 

  

  

  

 

Na fotografijama Mlade knjižničarke pripremaju knjige za stručnu obradu, rade za računalom (posudba i razduživanje građe), vraćaju knjige na police prema signaturi, pomažu knjižničarki u pripremi kulturnih i javnih zbivanja u školi, opušteno čitaju na podu, uvježbavaju i izvode mažoret ples na školskoj priredbi...

Oproštaj s Mladim knjižničarkama koje završavaju 8. razred

Na kraju školske godine, na završnom druženju uz pizzu, sokove i slatkiše, knjižničarka je podijelila pohvalnice učenicama 8. razreda koje su joj vrijedno pomagale u skupini Mladi knjižničari, kao i trima učenicama koje su joj bile oslonac u kulturnoj i javnoj djelatnosti škole. To su:

 

Tea Rujevčan, Valerija Ferenac, Lorena Guštin, Mihaela Šimunić, Martina Novosel, Lukrecija Guštin, Mateja Bosiljevac, Valentina Udorović i Lucija Prebeg

 

Priloženi dokumenti:
bajkoteka 2014 .pdf


Školski radio

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika i drugih obrazovnih materijala  koji će se koristiti u šk. godini 2020./2021. Za pregled udžbenika i radnih materijala pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / ured@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju