preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj

 > Naslovnica
Vijesti

Dani kruha u Ozlju

Autor: Jasenka Staničić, 20. 10. 2015.

Ovaj članak napisali su naši Mali novinari pod vodstvom profesorice Hrvatskog jezika Karle Lenuzzi Jakšić.

    16. 10. 2015. u svojoj smo školi proslavili Svjetski dan hrane i posvetili smo ga zdravoj hrani, a posebno kruhu. Na taj način smo zahvalili zemlji na njezinim plodovima. Kruh naš svagdanji koji blagujemo ima niz značenja za hrvatski narod i njegovu tradiciju. On je svakodnevna hrana, ali i tijelo Kristovo. On je spoj darova prirode i mukotrpnog rada ljudskih ruku – od zrna do pogače!

    Dani kruha ove su godine u našoj školi obilježeni integriranim danom. Ako se slučajno pitate, što bi to moglo biti, taj „integrirani dan“, objašnjenje slijedi: Integrirani dan je dan u kojem su sve aktivnosti vezane za samo jednu temu – ovaj je put to zahvalnost za plodove zemlje.  Tako je nastava organizirana u niz tematskih radionica u kojima su sudjelovali svi učenici škole.  (više u nastavku)

      Otkud dolazi sva ta raznolika hrana na našem stolu, pitamo se često. Odgovor nam daje povijesno-geografska radionica –Put hrane, koja govori o raznim namirnicama – onim temeljnim kao što su kukuruz i krumpir, ali i o omiljenim slasticama kao što su čokolada i sladoled – kako su došli do nas i koje su sve prepreke te namirnice morale prijeći da bi danas bile na našem stolu. Voditelji radionice bili su učitelji predmetne nastave Povijesti i Geografije, Mara Smičiklas, Duško Gvozdić i Željko Juriša.

Grupa je izradila plakat kojim su prezentirali kako je kroz geografska otkrića hrana došla do nas.

„Jako sam zadovoljan radom grupe jer svi rade jednako,“ rekao nam je učitelj Geografije.

Pitali smo i nekoliko učenica što misle o grupi. „Jako nam je zanimljivo i  zabavno. Svi smo složni i radimo kao tim,“ odgovorile su Marija Marta Mejaški, Petra Ferenac i Melita Vrbetić.

    Često nam roditelji govore: „Nemoj se igrati hranom!“ No, danas su sva pravila izokrenuta! Što se sve može napraviti od krumpira i kako se s krumpirom može i zabaviti, pokazala nam je grupa pod vodstvom učitelja Likovne kulture Denisa Franušića. Oni su izrađivali  takozvani  “krumpir-tisak“ kojim  su željeli prikazati  i ponoviti što je to grafika i umnožavanje. Krumpir se izrezuje u različite oblike,umače u boju   te se otiskuje na papir. I  tako nastaju vrlo zanimljivi i raznobojni oblici.

„Zadovoljan sam ovom grupom jer je marljiva,“ odgovorio  nam je učitelj likovne kulture.

       Pitali smo nekoliko učenika što misle o grupi: „Zanimljivo nam je u grupi jer možemo puno toga naučiti.“  Svi učenici radili su marljivo  i svi su bili složni.

       Matematika u hrani? O, da! Radionica „Primjena proporcionalnosti“ povezala je matematičke funkcije i obaveznu literaturu svakog kuhara – recepte! Učenici su samostalno izradili smjesu u strogim omjerima te ispekli božanstvene „vafle“ kako bi primijetili i primijenili  matematičku  proporcionalnost na sastojke. Zadovoljne voditeljice  Anita Tuškan i Ivana Colarić komentiraju rad grupe:“ Moraju biti jako pažljivi jer, ako stave previše ili premalo sastojaka,  nemoguće je doći do uspjeha.“

      Pitali smo nekoliko učenika što misle o ovoj grupi.  Gabrijela Župčić i  Valentina Valić odgovorile  su nam:“Zadovoljne smo ovom radom grupe, jer smo svi odgovorni i puno radimo, ali se i zabavljamo.“

Kako bi upoznali nove generacije s tradicionalnim načinima spravljanja hrane, učenici ove grupe ispekli su tek ubrane naše domaće kestene na vatri, u prošupljenoj „rajngli.“  

„ Jako sam zadovoljna radom moje grupe,“ odgovorila  nam je učiteljica Mara na pitanje kako se učenici snalaze s vatrom. „Svi su vrlo pažljivi, a kesteni su najslađi, “ zadovoljno kaže i nudi tek pečene kestene, kako kaže „na probu.“

       Na pitanje kako su zadovoljni ovom radionicom, učenici Darko Lukežić i Kruno Marković odgovorili  su nam :“Jako nam je zabavno jer smo doživjeli novo iskustvo.“ Izgleda da se svima sviđa ovakav novi pogled na nastavu.

      Pod budnim okom učiteljica Dušanke Galez i Sandre Prebeg,  ekipa malih pekara i kuhara tradicionalnih jela od jabuka i krumpira okupila je mnogo djece  zainteresirane za pečenje i kuhanje. Djeca su uz pomoć svojih voditelja zamijesili i razvukli tijesto te ispekli pravu domaću „štrudlu“ od jabuka. Netom ispečenu, blagoslovio ju je ozaljski župnik Josip Jakovčić

    Za pripremu hrane potrebna nam je energija. Koje izvore energije smo koristili i koja je cijena te energije odgovorila nam je prezentacija radionice pod vodstvom učiteljice fizike, Maje Madjarić Mlačak.

       Učenici osmih razreda istražili su koliko se energije utroši za sat vremena pri radu određenih kućanskih uređaja. „To je važno, ako želimo ekonomično upravljati našim kućanstvom!“ rekli su promišljeno mladi sudionici.   „Ali cilj nam je i dokazati da energija ne može nestati nego da samo mijenja oblike, “ dometnula je učiteljica.  Na kraju radionice okupili smo cijelu grupu i pitali ih što su naučili: „Naučili smo kako izračunati energiju i naučili  smo da je skupo peći kolače kod kuće,“ odgovorili su.

      Nakon fizike – kemija! Pod vodstvom učiteljice Jasminke Dizdarević Gvožđak učenici su radili u radionici koju su nazvali Kemija krumpira.

       1. Istraživanje: Dokazivanje škroba u krumpiru

      „Cilj nam je približavanje kemije učenicima na temelju jednostavnih pokusa o tvarima i namjernicama koje svakodnevno koriste,“  odgovorila nam je učiteljica Kemije i Biologije.

       Učenici Maja Vuljanić i Matija Puljak su nam odlučili izaći u susret i odgovoriti nam na nekoliko pitanja.

      „Nama je u grupi super i imamo super ekipu, kroz razne pokuse na zabavan način dolazimo do dokaza da u krumpiru ima škrobi,“ rekli su.

      2.Istraživanje: Gdje se skrio šećer?

Ovaj projekt nisu uspjeli dovršiti, ali nam je učiteljica rekla što su njime htjeli dokazati:

     „Htjeli smo dokazati koliko je šećera u namjernicama koje često konzumiramo.  Npr. neke namjernice sadrže jako puno šećera, pa smo se tako iznenadili da u 100 grama Cedevite ima čak 85 grama šećera.“

     Jezikom osjećamo okus hrane, no jezikom o njoj i govorimo. Tradicionalne poslovice i izreke ponukale su  učiteljice stranih jezika da se, zajedno s učenicima, s njima poigraju. Trojezičnu radionicu na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku vodile su učiteljica Anita Kotlar, Tamara Samardžija i Vedrana Mikuličin.  Učenici su izrađivali plakat, pisali izreke i pjesme o hrani na sva tri jezika.

    Intervjuirale smo sudionicu radionice, Mihaelu Šimunić, kako bismo saznale detalje o radu same grupe.

      „Voliš li ovakav način rada?“ pitale smo je, misleći pritom na nastavu organiziranu u vidu cjelodnevnih radionica s određenom temom. „Da, jako mi je zanimljivo. Počeli smo pisati pjesme na temu krumpira, kruha i jabuka, i mislim da će rezultati našeg rada biti fantastični.“

        „Što misliš o Danima kruha?

„Nismo prije ovako obilježavali Dane kruha, ali oduvijek su mi bili FINI….mmmm…“

        „Kakva je grupa u kojoj radiš?“

„Grupa je sastavljena od učenika iz različitih razrednih odjela, što mi se sviđa, jer se možemo družiti, ali i učiti jedni od drugih…“

      „Voliš li poslovice i izreke?“

„Da, jako volim „kopati“ po internetu, istraživati, tražiti…Često me neke izreke inspiriraju na promjenu.“

      „Jesi li se umorila?“

„Hahahaha! NE!“

       „Hvala ti na tvom vremenu, Mihaela. Imaš li još što za dodati?“

„Hmmm…da, SRETNI DANI KRUHA!“

 Primjeri iz jezične radionice

Jabuka ne pada daleko od stabla.

The apple doesn't fall far from the tree.

Der Apfel fällt nicht weit vom Stamm.

 

Ljubav ide kroz želudac

Liebe geht durch den Magen.

The best way to a men's heart is t through his stomach.

 

Potato, potato, oh I'm a little potato,

And my best friend is – tomato!

Ich bin sehr klein,

Und ich bin nich allein.

I have many, many friends

In many, many lands.

                 Lorena Guštin, 7. b

 

Kartoffelsuppe ist sehr delikat

Aber auch ist Kartoffelsalat.

Rote und gelbe, sie sind dehr toll,

Tisch ist mit Kartoffeln voll.

Oh, sie schmecken sehr wohl. Mit

Fisch oder mit

Fleisch, das ist

Ein Gericht

Lecker fur dich.

                  Lorena Guštin, 7. b

       „U zdravom tijelu zdrav duh!“ govorimo često, i u posljednje vrijeme razmišljamo o problemu nezdrave prehrane, ali i premalo kretanja. Zato nam je naš učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Albert Bukovac pokazao niz zabavnih i zanimljivih aktivnosti i igara koje možemo raditi s krumpirima i jabukama. Tako smo igrali štafetne igre s krumpirom i žlicom, od najmanjih do najvećih, i odlično smo se zabavili, ali i izmorili. Nakon što smo, dakle, pojeli domaću štrudlu od jabuka, svježe pečene kestene, vafle, naučili stvari iz fizike, kemije, učili njemački, engleski, hrvatski, saznali nešto o geografiji i povijesti, sad zaista možemo reći da imamo zdrav duh – u zdravome tijelu.

        Razna pripravljena jela i kvarljive sastojke pohranit ćemo u zanimljive izume naših malih robotičara koji su pod stručnim vodstvom učitelja Informatike Predraga Matka na zanimljiv način obradili temu pod naslovom „Pametno se hranimo“, što svima nama može biti koristan savjet za ovaj dan zahvalnosti za plodove zemlje.

        Svoje su proizvode, istraživanja i kreativne uratke učenici izložili ne zajedničkom predstavljanju u holu škole.

Novinari:

Valerija Ferenac  i  Leona Radović

Ana Vergot i Karla Prebeg

Antea Šoštarić i Lana Vinovrški

Ivan Vuljanić i Jure Šoštar

 




Školski radio

 

Radijske emisije
UDŽBENICI

U prilogu se nalazi popis udžbenika  koji će se koristiti u šk. godini 2023./2024. Za pregled udžbenika  pojedinog razreda potrebno je odabrati razred u donjoj traci dokumenta.

 

Djeca i mediji

 

U matičnoj školi provedeno je istraživanje o konzumaciji medija djece mlađe školske dobi - vrste medija, sadržaji medija, provedeno vrijeme itd. U nastavku možete detaljno pročitati kojim medijima i koliko su izložena djeca naše škole od 1. do 4. razreda.

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Slava Raškaj" Ozalj / Podgraj 10A, HR-47280 Ozalj / os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr / tajnistvo@os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr
preskoči na navigaciju